U Mužlji održan 37. Žetalački dan

64

U Mužljanskom ataru održane su po 37. put tradicionalne Žetalačke svečanosti. U okviru manifestacije učesnici su prikazali kako se nekada vršila ručna kosidba žita.

Cilj manifestacije Žetalački dan i nakon tri decenije ostao je isti. Očuvanje tradicije i da se prikaže mladima kako se vršila žetva kada još nije bilo moderne mehanizacije.

Jožef Dobo iz Mužlje kaže:

“Kako je to bilo teško, a istovremeno i lepo, kako su u to vreme sa radošću uz znoj radili da bi obezbedili hleb za narednu godinu”.

Stipan Kujundžić iz Subotice napominje:

“Treba dobra kosa, dobre prlje dobra risaruša, kao i što je dobra risarka dobro slaže onda je lako kupiti i onda to ide tandem, to je zajednički posao ne može jedno bez drugog ako jedno i drugo dobro rade ona je posao napravljen”

Najvažniji deo dana pred početak košenja bio je doručak. Domaćice su na njivu kretale sa jakom, domaćom hranom kako bi žetaoci imali snage za težak posao.

Veronika Kovač iz Belog Blata kaže:

“Pet sati sam ustala da ovo sve završim, i pekla sam kolača, hleb, i slanine kobasice, jaja, i krompir i sve, da sve uradim kako treba da imamo snage da možemo da radimo”.

Svoje umeće košenja ove godine u Mužlji je prikazalo 15t-tak ekipa kako iz Vojvodine, tako i inostranstva. U narodnoj nošnji, sa tradicionalnim alatima trudili su se da što bolje očiste svoje parcele.

Jožef Greguš organizator napominje:

“Čisto da pokažemo prisutnima i naravno mladima, kako se nekada to radilo, tročlani žiri će da gleda ovaj žetalački doručak koji je u toku, i posle će da pregleda okos, ono što je urađeno i kako su napravljeni krstovi od žita”.

Pobednika na 37. Žetalačkom danu nije bilo, svi učesnici nagrađeni su poklonima i priznanjima.

Izvor: RTV