Gojković: Zdravstveni sistem prenapregnut, povećava se broj obolelih

88
Foto: Tanjug

“Zdravstveni sistem je prenapregnut, zdravstveni radnici umorni i povećava se broj obolelih, što zahteva apsolutnu opreznost, brigu i odgovornost svih nas”, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je za TV Prva rekao da je situacija opasna i upozorio da će kapaciteti biti nedovoljni da prime sve zaražene pacijente, ukoliko se za mesec, dva ne savlada trenutno epidemiološko stanje.

“Ako se ne savlada ovo stanje, kada bude jesen i kada bude hladnije, bićemo u velikom problemu, jer će nam kapaciteti biti nedovoljni da primimo sve one pacijente koji će biti zaraženi”, naveo je Gojković.

Podsetio je da je nošenje maski i držanje fizičke distance neophodno kako bi se što pre sanirao porast broja novoobolelih i dodao da je njihovo povećanje direktno proporcionalno tome koliko smo disciplinovani.

On je rekao da se i dalje očekuje rast broja obolelih, ali i izrazio nadu da će broj opadati nakon primene svih mera.

Gojković je rekao i da je jedan od bitnijih činilaca što sad imamo nepovoljnu epidemiološku situaciju “apsurd uspeha”, koji, kako kaže, podrazumeva da većina nas nije imala nekog poznanika koji je oboleo ili umro od kovida-19, te da se zbog neopreznosti i “manje straha” nismo dodatno čuvali.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo naglasio je da virus više ne bira i da mladi mogu teško da obole, kao i da se sada sve više javlja veći broj starijih zaraženih, koji su bili u kontaktu sa mladima.

“Sve više ponovo imamo starije osobe koje su kod kuće u kontaktu sa mladima koji dolaze iz grada, iz provoda, a oni mogu da prenesu virus ukućanima, čak iako nemaju simptome i to je okidač, što može da bude ogroman problem”, kazao je Gojković.

Dodao je da su bolnice popunjene i zbog drugih bolesti, odnosno da je sve više povreda na radu, sve veći je broj infarkta, saobraćajnih traumatizama…

Izvor: RTV