Epidemiološka situacija u Kikindi: Novi slučajevi posle dva meseca

51
Foto: Dnevnik.rs

Gradski Štab za vanredne situacije Kikinde razmatrao je aktuelnu epidemiološku situciju u Kikindi i ocenjeno je da situacija nije eskalirala, ali je građanima upućen apel da budu obazrivi i poštuju zdravstveno-higijenske mere – nošenje maski, pranje ruku i držanje socijalne distance.

Novi slučajevi obolevanja pojavili su se posle dva meseca, a apelu da se poštuju mere se pridružio gradonačelnik Pavle Markov:

– Pozivam građane da se maksimalno uozbilje. Ne možemo da kažemo da je trenutna situacija alarmantna, ali je isto tako jasno da sve može da se promeni na dnevnom nivou. Epidemiološka situacija se prati, a od daljeg razvoja zavisiće i donošenje eventualnih mera. Lično smatram da je bolje, a siguran sam da tako misle i građani, da na vreme sprečimo neželjene stvari, da ponovo ne prolazimo kroz ono što što nam se desilo tokom marta i aprila – rekao je Markov.

Markov je dodao da je zdravlje ljudi na prvom mestu, ali da je činjenica je i da ekonomija trpi posledice.

U Gerontološkom centru Kikinda su u prvom talasu epidemije koronavirusa sačuvali korisnike i zaposlene od infekcije, pa su počev od sredine juna u strogo kontrolisanim uslovima u dvorištu ustanove, uz poštovanje higijensko-epidemioloških mera i prisustvo stručnih radnika posete korisnicima bile dozvoljene, međutim, zbog pogoršanja epidemiološke situacije to više nije moguće.

Direktor Gerontološkog centra Kikinda Svetislav Vukmirica podseća da su posete korisnicima bile zabranjene još od 31.januara zbog sezonskog gripa i nastavljene zbog epidemije koronavirusa. Vukmirica naglašava da je prvi i osnovni zadatak da se sačuva zdravlje korisnika, te su zbog toga posete ponovo zabranjene i niko osim zaposlenih u ustanovi nema pravo da uđe i objekte, te da se sve naložene mere striktno poštuju.

Izvor: Dnevnik.rs