Epidemiološka situacija u Kikindi nije alarmanta, ali neophodno pridržavanje mera

55

Epidemiološka situacija u Kikindi nije alarmanta, ali svakako zahteva poštovanje preporučenih mera. Nakon što je u Kikindi registrovano 13 novoobolelih od kovida 19, lokalni krizni štab doneo je pooštrene mere, koje su stupile na snagu 8. Jula. U međuvremenu, beleži se blagi porast novoobolelih. Pacijenti sa respiratornim problemima i povišenom temperaturom prvo se javljaju u kovid-ambulantu.

Blagi porast broja pacijenata beleži se u kovid ambulanti kikindskog Doma zdravlja, koja se nalazi u Svetosavskoj ulici. Iako je pacijentima omogućeno da se prvo jave telefonom, većina njih ipak dolazi lično.

“Prosečno, negde oko 25 do 30 pacijenata pregledamo dnevno u našoj kovid ambulanti. To su uglavnom blaže kliničke slike, a u slučaju sumnje na upalu pluća i težih simptoma, pacijjente šaljemo na dodatne preglede u Opštu boilnicu Kikinda”, rekao je dr Ivica Stamenković,kovid ambulanta Doma zdravlja Kikinda.

Radno vreme kovid ambulante je od 7 do 19 sati.

“Nakon toga, pacijenti se za savet mogu obratiti službi Hitne pomoći i , naravno, lekarima u kovid ambulanti u Opštoj bolnici”, dodao je dr Ivica Stamenković.

Apoteke u Kikindi dobro su snabdevene, ne nedostaje maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju. Proveravali smo – da li su eventualno cene tih proizvoda skočile.

“Situacija je odlična, svega imamo. Ne, nisu cene skočile, čak su neke i pale. Dobro smo snabdeveni i cene su solidne”, izjavila je Zorana Zrnić, farmaceut.

Najveći broj građana ponaša se odgovorno , poštujući sve preporučene mere.

“Jesu, ljudi su zaista disciplinovani. Čak stoje u redu na ulici, iako to od njih ne zahtevamo, ali oni čekaju kako bi ulazili dvoje po dvoje. Tako da je sve u najboljem redu”, rekla je Zorana Zrnić.

Na osnovu praćenja epidemiološke situacije, lokalni krizni štab će početkom naredne nedelje, kako je najavljeno, obavestiti javnost da li će biti dodatnih restriktivnijih mera.

Izvor: RTV