Održani Dani ovčarstva u selu Kumane

57
Foto: Dnevnik.rs

Na peti put organizovanim „Danima ovčarstva” u selu Kumane, okupilo se manje učesnika i posetilaca, ali su organizatori iz Udruženja odgajivača ovaca i koza „Vanj” zadovoljni jer je očuvan kontinuitet njihove manifestacije.

Uz potrebne zaštitne i preventive mere u skladu sa situacijom i sprečavanjem širenja zaraze bolesti kovid-19 na otvorenom prostoru izloženi su primerci priplodnog materijala, održano je takmičenje u pečenju jaganjaca na ražnju, takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, nadmetanje u tradicionalnoj igri – činganju, a Udruženje žena iz ovog sela izložilo je svoje rukotvorine.

Otkazano je takmičenje u šišanju ovaca i nastupi folklornih grupa, a tamburaši su bili zaduženi za dobru atmosferu. U kuvanju ovčijeg paprikaša najuspešnija bila je ekipa JP „Komunalac“, a živo jagnje, nagradu za najbolje pečenje odneo je Zoran Sakač iz Kumana.

Prvo mesto u okviru Svetskog prvenstva u činganju, tradicionalnoj igri koja se u Kumanu godinama čuva od zaborava, osvojila je ekipa „Novi gruntovi“.

Izvor: Dnevnik.rs