Izrađena je mapa pristupačnosti saobraćajnica osobama s invaliditetom

70
Foto: Dnevnik.rs

Novosadski zaštitnik građana (ombudsman) izradio je mapu pristupačnosti saobraćajnica osobama s invaliditetom koja trenutno obuhvata širi centar grada oivičen glavnim saobraćajnicama: Bulevarom oslobođenja, na jugu Jevrejskom ulicom i Bulevarom Mihajla Pupina, na istoku Beogradskim kejom i na severu Ulicama Miloša Bajića, Nikole Pašića, Kisačkom i Bulevarom kralja Petra.

Iz kancelarije zaštitnika građana ističu da je većina saobraćajnica prilagođena osobama koje se otežano kreću, ali kada je reč o taktilnim pločama situacija je dosta lošija, jer se ne mogu naći na svim raskrsnicama, te taktilnih ploča duž cele ulice ima samo u Ulici kralja Petra Prvog.

Kako objašnjava gradski ombudsman Marina Popov Ivetić, s obzirom na to da je Novi Sad izuzetno prometan, bilo je neophodno da se izradi mapa na kojoj bi vizuelno bilo prikazano kojim ulicama osobe s invaliditetom mogu nesmetano da se kreću, te da se mapa pokaže nadležnima i gradskim institucijama koje odlučuju o uređenju grada, kako bi stekli jasan uvid na kojim deonicama bi trotoare trebalo prilagoditi kretanju osoba s invaliditetom.

– Mapa je od koristi ukoliko osobe s invaliditetom imaju obaveze u nekoj od gradskih uprava, pa uvidom u nju mogu da utvrde kojim putem bi najlakše mogli stići do svog odredišta – objašnjava Marina Popov Ivetić. – Mapa će najviše biti od koristi osobama koja u Novi Sad dolaze samo povremeno, kao i sugrađanima koji odlaze u deo grada koji ne poznaju dovoljno dobro, a koji bi na taj način mogli unapred da planiraju svoje kretanje.

Kako najavljuje ombudsman Marina Popov Ivetić, u planu je proširivanje mape koja će obuhvatiti deo grada oivičen glavnim saobraćajnicama i to na istoku Bulevarom oslobođenja, na jugu Futoškom ulicom, na zapadu Bulevarom Evrope, na severu Ulicama Kornelija Stankovića i Rumenačkom i Bulevarom kralja Petra Prvog.

– U planu je nadogradnja mape kako bi je mogle koristiti slepe i slabovide osobe, pošto je ona trenutno prikazana samo u dvodimenzionalnom formatu – kaže Marina Popov Ivetić, dodajući da se nastoji naći rešenje koje će omogućiti slepima i slabovidima da samostalno koriste mapu, što će najverovatnije biti putem aplikacije za mobilne telefone.

Izvor: Dnevnik.rs