Mokrinski lisnati sir i “Dani ludaje” Etno brendovi Kikinde

79
Foto: RTV

Kikindski “Dani ludaje” i mokrinski sir Danice Terzić, dobitnici su nagrade Etno brend, priznanja koji dodeljuje Privredni portal. Najstarija manifestacija tako je ponovo dobila nagradu, a cilj organizatora je da se u upišu u mapu globalne asocijacije, uz koju će rezultati merenja najteže bundeve biti priznati svuda u svetu, a kikindski brend privući još više posetilaca. Sa druge strane, lisnati sir iz Mokrina još jednom je dokazao svoju autentičnost.

Nakon 2017. godine, kada je Kikinda dobila “Turistički cvet”, najveće priznanje iz oblasti turizma koje se dodeljuje u našoj zemlji, “Dani ludaje” ponovo su nagrađeni. Ovoga puta, Privredni portal dodelio je najstarijoj kikindskog manifestaciji priznanje Etno brend. To je prvi put da se dodeljuje pomenuta nagrada u kategoriji turizma, a manifestacije u Kikindi ispunila je sve uslove konkursa.

“Ono što je bilo jako važno je da je prvo prepoznatljiva, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu, da neguje tradicije koje su bitne za prepoznavanje nekih etno vrednosti. Kod nas je to hrana koja se populariše, a pre svega bundeva kao biljka koja se može koristiti u različitim oblastima,” kaže Jasmina Milankov, Odsek za poslove razvoja grada Gradske uprave u Kikindi.

Pored “Dana ludaje”, lisnati sir Danice Terzić iz Mokrina takođe je nagrađen priznanjem Etno brend. Nije to prvi put da je taj proizvod odneo pobedu na nekom takmičenju. Ipak, nakon više od trideset godina stvaranja tog specijaliteta, svaka nova nagrada postaje posebna.

“Ja mislim da je ovo sad kruna na sve što je do sada urađeno. Nisam sad nisam išla da se takmičim. Samo su me zvali i rekli da dođem da primim nagradu i da je moj sir Etno brend godine,” kaže Danica Terzić, proizvođač mokrinskog sira.

Danica ovde ne staje, već stalno traži način da mokrinskom siru da neku novu notu. Ovo nije kraj ni za organizatora “Dana ludaje”, čija je želja da postanu deo svetske organizacije, uz koju će rezultati na takmičenju za merenje najteže bundeve i najduže tikve postati prepoznatljivi na globalnom nivou.

Izvor: RTV