Obezbeđeno finansiranje energetske sanacije Gerontološkog kluba Bajant u Subotici

75
Foto: Dnevnik.rs

Projekat „Energetska sanacija GK Bajnat“, vredan 5,4 miliona dinara biće uskoro realizovan, sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ugovore o finansiranju direktoru Gerontološkog centra Subotica Nenadu Ivaniševiću uručili su nedavno u Subotici, državni sekretar Ministarstva rudarstva i enviergetike Stevica Deđanski, i gradski menayer Zagorka Panić.

Iz fonda za unapređenje energetske efikasnosti po javnom pozivu Gerontološkom centru je odobreno 3,77 miliona dinara (70 odsto vrednosti projekta), dok je učešće Grada Subotice 1,6 miliona dinara.

Na prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u GK „Bajnat“, Nenad Ivanišević se zahvalio gradonačelniku Bogdanu Labanu na konstantnoj podršci i podsetio da je ovo drugi projekat Ministarstva rudarstva i energetike sa kojim Gerontološki centar zajedno učestvuje sa gradom.

– Ne mogu da ne pomenem i projekte koje finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, vredne skoro milijardu dinara, a koje je u naše ime podneo Grad Subotica i koji se uspešno realizuju – kazao je Ivanišević i dodao da će Dom za odrasla lica na Karađorđevom putu uskoro biti završen.
U novom fondu 20 miliona evra

Državni sekretar Stevica Deđanski je kazao da će se ubrzo nakon konstituisanja nove Vlade intenzivno raditi na formiranju Fonda za energetsku efikasnost, kao javne agencije, koji će od donacija u iznosu od oko deset miliona evra godišnje i otprilike isto toliko od ekološke takse koja se skuplja, raspolagati sa oko 20 miliona evra za najbolje projekte lokalnih samouprava i građana.

– Pažnju u proteklom periodu zaista posvećujemo energetskoj efikasnosti koja je višestruko korisna. Gradovi i opštine koje se time bave pre svega imaju mogućnosti da konkurišu za sredstva, efekat toga je ušteda u novcu, a druga stvar je smanjenje emisije ugljen-dioksida, što je i naša obaveza – rekao je Deđanski.

Gerontološki klub Bajnat je, kako je rekao, jedan od starijih, tradicionalnijih gradskih klubova koji ima 1.500 članova.

– Dom izgleda pristojno, ali je i vreme za njegovu kompletnu rekonstrukciju i energetsku sanaciju. To i jeste suština ovoga projekta. Ideja je da po završetku postupka javne nabavke počnu radovi, a da se rekonstruisani klub krajem jeseni svečano i otvori – rekao je Nenad Ivanišević.

Uz konstataciju da je saradnja republike, pokrajine i grada u realizaciji kapitalnih projekata ključna za grad Suboticu, bez koje, kako je istakla, tokom protekle četiri godine ne bi moglo da se realizuje više od 200 projekata, Zagorka Panić je rekla da joj je drago da je Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznalo da u Srbiji postoji puno objekata kojima je neophodna energetska sanacija, tim pre što je reč o davno izgrađenim objektima, pogotovo javnim u koje se nije ulagalo a čiju sanaciju i rekonstrukciju lokalne saouprave nisu u mogućnosti same da isfinansiraju.

– Za energetsku sanaciju takvih objekata veoma je bitna kompletna i kvalitetna projektno-tehnička dokumentacija na osnovu koje se i aplicira za određena sredstva. Među 13 jedinica lokalne samouprave i gradskih opština kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike dodelilo sredstva je i Subotica – naglasila je Zagorka Panić.

Izvor: Dnevnik.rs