Žetva u Vrbasu i Kuli u skladu sa merama zaštite od izbijanja požara

81
Foto: RTV

Ovogodišnja žetva u Vrbasu i Kuli je pri kraju, a prinos je nešto niži u odnosu na prošlu godinu. Obilne padavine doprinele su da poljoprivrenici žetvu obave što pre, kako ih kiša ne bi ponovo omela u radu. Paljenja strništa za sada nisu zabeležena, a žetva se sprovodi u skladu sa svim merama zaštite od izbijanja požara.

U opštini Vrbas i okolini ovih dana žetva se privodi kraju, a u odnosu na prošlu godinu prinos je manji za oko 10 odsto. Mnogi poljoprivrednici se umesto oranja strništa nakon žetve, odlučuju za paljenje žetvenih ostataka, što može izazvati velike ekološke probleme.

“Proizvođači koji su ostavili slamu vidim da skidaju sad tu slamu, to su stočari uglavnom kojima ta slama treba koju oni koriste. A ima i deo proizvođača nažalost koji je tu slamu ostavio još tamo i nadamo se da neće početi da je pale. Ove godine još nismo imali tih paljevina žetvenih ostataka, nadam se i da nećemo, jer jednostavno toliko pričamo o svemu tome svake godine da valjda su ljudi već shvatili koliko je to loš način rada”, kaže Katarina Radonić iz Poljoprivredne stručne službe.

U cilju prevencije požara na njivama u opštini Kula ostvarena je dobra saradnja lokalne samouprave sa poljoprivrednicima i vatrogasnim društvima. Pre početka žetve, uredbom je definisan niz preventivnih mera kako bi svi radovi u polju protekli bezbedno.

“Svako vozilo, poljoprivredno vozilo koje učestvuje u žetvi ima obavezu nošenja nalepnice “Žetva 2020.”. To je pokazatelj da je to poljoprivredno vozilo tehnički ispravno sa aspekta zaštite od požara i rukovaoc sa tim vozilom da je prošao takođe edukaciju i testiranje sa aspekta zaštite od požara”, kaže Zoran Rakić, šef Odseka za poslove odbrane opštine Kula.

U svim naseljenim mestima opštine Kula svakodnevno dežura jedna profesionalna vatrogasna jedinica, kao i 5 dobrovoljnih vatrogasnih društava, budući da ovogodišnja žetva još uvek nije gotova I da opasnost od paljenja strništa još uvek postoji.

Izvor: RTV