Subota u suvači – uz maske

62

Iako je održavanje današnje kikindske manifestacije “Subota u suvači” bilo pod znakom pitanja, program nije otkazan, ali je organizovan u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i svim merama zaštite.

U toku je stručno vođenje kroz stari mlin, a ulazak u objekat ograničen je za grupe do najviše pet osoba.

Već godinama unazad, kikindski Narodni muzej je organizacijom dvodnevne manifestacije “Dani suvače” posetiocima, turistima predstavljao zanimljivu tradiciju i priču kikindskog stargog mlina na konjski pogon.

Ipak, trenutne epidemiološke okolnosti, porast broja obolelih i opasnost od širenja virusa kovida 19 nalažu organizovanje programa koji je sveden na minimum.

“Kompletan program sveli smo na minimum, poštujući sve mere zaštite, a nošenje maski je obavezno. Suvača je otvorena za posetioce jutros u 10 sati, a od 16 do 20 sati, uz stručno vođenje, grupe od naviše pet osoba mogu proći kroz kompletnu priču jedinog sačuvanog starog mlina na konjski pogon u Srbiji”, rekao je Dragan Kiurski, kustos-pedagog kikindskog Narodnog muzeja.

Podsećamo, krajem februara ove godine, završeni su radovi na rekostrukciji kikindske suvače, kao deo projekta “Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju” Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.