Institut za javno zdravlje: Novi porast broja obolelih od Kovid-19 i pogoršanje epidemiološke situacije u Vojvodini

49
Foto: RTV

Kako saopštava Institut za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 12. jula 2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2.595 slučajeva  koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 991.

Od poslednjeg izveštaja, a u poslednjih 48 sati, registrovana su 264 nova slučaja u AP Vojvodini (107 u Novom Sadu), odnosno 10 odsto ukupnog broja do sada registrovanih slučajeva.

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 138 novih slučajeva, među kojima je 55 iz Novog Sada. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Kako ocenjuju u Institutu, epidemiološka situacija za AP Vojvodinu u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije.

 Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni. Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. – kaže se u saopštenju.