Zrenjanin je još pre nekoliko decenija imao bioskop na otvorenom

73

Dok se ovih dana u mnogim gradovima zbog situacije sa koronavirusom, na brzinu improvizuju bioskopi na otvorenom, valjalo bi podsetiti da je Zrenjanin letnji bioskop imao još pre više decenija.

Za mnoge Zrenjanince Kino – bašta je bilo omiljeno mesto na kom su provodili vreme u večernjim satima.

– Zrenjanin je nekada, u celoj Jugoslaviji, bio u samom vrhu gradova po broju bioskopa. Pored „Balkana“, „Vojvodine“, „Avale“, „Kristala“, posebno smo bili ponosni na letnji bioskop, Kino baštu – priča Tibor Dunai, koji je osamdesetih godina prošlog veka bio direktor „Banat filma“.

Naš sagovornik dodaje da su, prema njegovim saznanjima, u to vreme bioskop na otvorenom imali samo još Beograd i Subotica. Kino – bašta je u zlatno vreme imala 350 sedišta, a u njoj su se prikazivali bioskopski hitovi.

– Nismo ni u toku leta zatvarali bioskop „Balkan“. On je bio rezervisan za prikazivanje filmskih hitova. U toku leta smo pravili projekcije tako da prikažemo prvi deo filma u „Balkanu“, pa onda trkom do Kino – bašte, gde je projekcija tog istog filma počinjala kasnije. Mlađima to danas zvuči neverovatno, ali u toku projekcije bila je jedna pauza. U toj pauzi naš radnik je trčećim korakom nosio prvi deo filma u Kino – baštu, jer smo hteli da hitove prikažemo i u letnjem bioskopu – kaže Dunai.

Kino – bašta je radila od juna, pa sve do septembra, dokle god je to vreme dozvoljavalo, s tim što su se projekcije pomerale u skladu sa – mrakom.

– Morao je da bude potpuni mrak, da bi uživanje moglo da bude kompletno. Inače, ekran je bio zidani. Zidao ga je, koliko se sećam, nekadašnji „Zangrap“, a bela boja se dobijala krečenjem – priseća se Tibor Dunai.

Jedno vreme, u dogovoru sa Hotelom „Vojvodina“, u Kino – bašti se moglo kupiti i piće. Šank je radio pre početka projekcije i u toku kratke pauze.

Kriza je stigla krajem osamdesetih godina prošlog veka. Ljudi su imali manje para, pojavili su se video klubovi, poseta bioskopima počela je da opada. Naredne godine donele su rat, sankcije, a na kraju i privatizaciju, pa su se bioskopi zatvarali jedan po jedan. Tako da nije ostalo ništa od nekadašnjeg „Banat filma“, za kog Dunai kaže da je u zlatno vreme imao takve ugovore da su filmovi sa FEST-a u zrenjaninske bioskope stizali dok se ovaj festival još nije ni zatvorio.Ostalo je tek da se o njima priča i prave izložbe, kao što su to pre nekoliko godina uradile Ivana Arađan i Bojana Vidović iz zrenjaninskog Narodnog muzeja. Zahvaljujući toj izložbi i fototeci muzeja, sačuvana je i fotografija Kino – bašte, koju ovom prilikom objavljujemo.