Senćani se odazvali dobrovoljnom davanju krvi

86

FOTO: pixabay

Crveni krst “Senta” u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ona je realizovana u skladu sa propisanim merama prevencije širenja pandemije izazvane virusom korona.

Procedura je podrazumevala razgovor sa potencijalnim davaocem, popunjavanje upitnika i davanje krvi. Za sveto potrebno je samo pola sata, a po pola sata svog vremena izdvojilo je gotovo četrdeset naših sugrađana, sa željom da daju dragocenu tečnost i pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

S obzirom na epidemiološku situaciju, kriterijumi za dobrovoljno davalaštvo su pooštreni, izjavila je doktorka Jelena Klašnja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

“Ono što nam je sada trenutno značajno je da svi davaoci koji dolaze, dolaze zdravi, znači da nemaju nikakve simptome respiratorne infekcije, a ono što je novo da davaoci koji su putovali negde van granica naše zemlje u proteklih 28 dana, takođe sada u ovoj situaciji ne mogu dati krv. Da se dobro osećaju, da nisu imali kontakt sa nekim ko je bio zaražen, oboleo”, objašnjava dr Jelena Klašnja.

Od 36 prijavljenih, krv je dalo 33 građana. Odbijeno je troje ljudi zbog niskog hemoglobina, lekova koje su uzimali i prehlade, navedeno je u lekarskom izveštaju o akciji dobrovoljnog davanja krvi u Senti.