U KCV se leči 248 pacijenata od korone, dvoje preminulo

57

FOTO: kcv.rs

U Kliničkom centru Vojvodine se trenutno od korone leči 248 pacijenata, što je za deset više nego juče, a na respiratorima se i dalje nalazi 19 pacijenata. Kako prenosi 021, u protekla 24 sata preminula su još dva pacijenta pozitivna na Covid-19.

Sa dva novopreminula, u proteklih desetak dana u KCV-u je umrlo 12 pacijenata lečenih od koronavirusa. Broj zvanično potvrđenih smrtnih slučajeva, od marta do danas, u Vojvodini je 58, od kojih je najmanje 38 bilo hospitalizovano u Novom Sadu, navodi 021 i dodaje da je među preminulima najmanje 12 Novosađana, jer za većinu umrlih podaci o polu i mestu boravišta nisu saopšteni.

U Novom Sadu je posle kratke stagnacije i opadanja, ponovo došlo do povećanja broja ljudi u samoizolaciji, pa ih sada u glavnom gradu Vojvodine ima 584, što je za 42 više nego juče kada ih je bilo 542.

U svakoj opštini u Vojvodini više desetina stanovnika je u samoizolaciji, a izdvajaju se Vrbas sa 143, Zrenjanin sa 119, Pančevo sa 90 i Kikinda sa 89 osoba, dok od 60 do 70 osoba imaju Sremska Mitrovica, Ruma, Sombor i Subotica.

Gojković: Protesti su verovatno doprineli porastu broja zaraženih

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji Kriznog štaba da su protesti u Novom Sadu verovatno doprineli porastu broja zaraženih od koronavirusa.

On je naveo da se u Novom Sadu sada registruje dnevno više od 80 pozitivnih, dok je prošle nedelje to bilo između 50 i 60, “što jasno govori da ono što se događalo u poslednjih nedelju dana nepovoljno deluje”.

– Vidimo da su to osobe mlađe životne dobi, a protesti u Novom Sadu su verovatno doprineli porastu broja obolelih ove nedelje. Nadalje se bojimo toga što su te mlađe osobe ostvarile kontakte i sa starijima, roditeljima, bakama, dekama. Zato se bojimo da će to povećati broj obolelih među starijima – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i dodao da je krajnje vreme “da shvatimo da ovo mora biti borba celog društva, i mladih i starijih, jer bolest ne bira”.