U Kikindi 45 lica obolelo od kovida

60

FOTO: covid19.rs

Prema poslednjim informacijama, u Kikindi je preko 45 lica obolelo od kovida 19. U kikindskoj Opštoj bolnici, trenutno je hospitalizovano 15 pacijenata pozitivnih na koronu, sa blažom kliničkom slikom. Broj pregleda u kovid ambulantama je povećan, pa se u proseku dnevno javlja preko 30 pacijenata.

U okviru kikindskog Doma zdravlja rade dve kovid ambulante – za odrasle i za decu, a priliv pacijenata svakodnevno se povećava.

„Ima ih preko 30 dnevno i svakog dana se taj broj povećava, bar za dva,tri, četiri pacijenta. Kako sam obaveštena iz Zavoda za javno zdravlje, i broj zaraženih se povećao, što je negde već preko 45 ljudi”, rekla je dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja Kikinda.

Za razliku od početka epidemije, starosna struktura pacijenata značajno je izmenjena.

„Sada nam dolaze i mladi i ljudi srednjih godina – 40,50 godina starosti, čak je mnogo manje starijih osoba”, dodala je Markovićeva.

Broj pozitivnih povećava se i u Kikindi, pa je i broj hospitalizovanih bolesnika u kikindskoj Opštoj bolnici sve veći. Infektivno odeljenje ima kapacitet za prijem 16 pacijenata.

“Od tih 16 pacijenata, trenutno se na Zaraznom odeljenju nalazi 15 pacijenata. Naravno, nisu svi pozitivi, njih 11 je pozitivno, a četvoro pacijenata čeka rezultate testa”, rekao je dr Mirko Stoisavljević, direktor Opšte bolnice Kikinda.

Kikindska Opšta bolnica prilagodila je svoj rad trenutnim epidemiološkim uslovim. Deo internog odeljenja takođe je opremljen za prijem kovid-pozitivnih pacijenata. Trenutno se na tom odeljenju leče četiri kovid-pozitivna pacijenta. Iako u smanjenom kapacitetu, ambulante Opšte bolnice rade, ali po prioritetima. Međutim, zabrinjava preopterećenost zdravstvenog sistema, lekara, medicinskog osoblja.

„Sve je teže, sve je veći broj pacijenata i verovatno ćemo morati neke od specijalista , a u prvom redu one koji su otišli na specijalizaciju iz interne medicine, da povučemo. Oni su nekako i najbliži po struci ovom problemu”, dodao je on.

U kikindskom Domu zdravlja nema zaraženih medicinskih radnika, dok su četiri radnika Opšte bolnice pozitivna na kovid 19. Tri zdravstvena i jedan radnik nemedicinskog osoblja oboleli su van radnog mesta.

Izvor: RTV