Kikinda: Dodela književne nagrade “Dušan Vasiljev”

85

U ponedeljak, 20. jula, u Kikindi će biti obeležena godišnjica rođenja Dušana Vasiljeva, pesnika, proznog i dramskog pisca, jednog od najznačajnijih srpskih ekspresionista. Tim povodom, kako je najavljeno, biće saopšteno ime ovogodišnjeg laureata i dodeljena književna nagrada “Dušan Vasiljev”.

Književnu nagradu “Dušan Vasiljev” dodeljuje grad Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, i kao simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika. Dušan Vasiljev rođen je 19. jula 1900. godine u tadašnjoj Velikoj Kikindi, a preminuo je 27. marta 1924. godine. Iz njegovog književnog opusa najširoj čitalačkoj publici verovatno je najpoznatija pesma “Čovek peva posle rata”, koja je objavljena 1920. godine u časopisu “Misao”. Na žalost, Dušan Vasiljev nije uspeo za života da objavi knjigu pesama.

Podsećamo, žiri za dodelu književne nagrade “Dušan Vasiljev” je još početkom marta saopštio da su se u konkurenciji za nagradu našla tri naslova – romani “Paučina” (Službeni glasnik) Vidosava Stevanovića i “Nemoj me buditi” (Lom), autora Marka Tomaša, kao i zbirka poezije Maše Seničić “Povremena poput vikend-naselja” (Treći trg),a svečanost dodele nagrade bila je najavljena za 27. mart. Međutim, epidemiološka situacija odložila je sam događaj. U skladu sa obaveznim protivepidemijskim merama, i program najavljen za 20. jul biće organizovan primereno trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Važno je napomenuti da se u konkurenciji za nagradu “Dušan Vasiljev” za 2019. godinu našlo 171 delo, najviše u istoriji dodele tog priznanja. Sve veći broj naslova, interesovanje autora i izdavača koji su se odazvali na konkurs, svakako je najbolji pokazatelj značaja i ugleda kikindskog književnog priznanja koje nosi ime Dušana Vasiljeva.

Foto. ilustracija pixabay