Štićenici subotičkog Gerontološkog centra obeležili godišnjicu osnivanja Diznilenda

65

Štićenicima subotičkog Gerontološkog centra je sve samo ne dosadno. Kao što lekari-klovnovi boje sive bolničke dane deci, tako radni terapeuti subotičkog Gerontološkog centra smišljaju razne načine kako da zabave najstarije štićenike njihovih domova.

Poslednja u nizu ideja jeste obeležavanje godišnjice osnivanja Diznilenda, pa su tako terapeuti obučeni u likove iz Diznijevih bajki, a i sve prostorije su ukrašene u tom stilu, i to ukrasima koje su izrađivali upravo korisnici.

“Na taj način želimo da im ispunimo ovo vreme u izolaciji i da na neki način zaborave na sve ovo što se dešava danas u svetu. Tako da smo hol dekorisali u stilu Diznilenda, ceo dan će ići muzika iz poznatih crtanih filmova, inserti iz crtanih filmova, moći će da igraju kviz, na osnovu datuma rođenja koji će im reći koja su princeza”, kaže radni terapeut u Domu “Dudova šuma” Ivana Perić.

Zbog epidemije, Gerontološki centar je gotovo hermetički zatvoren, kako bi se sprečio prodor virusa među najgroženije. Ali to ne sprečava prodor ideja kako bi se stari sačuvali od onoga od čega su inače najranjiviji – letargije.

“Hoćemo da napravimo veselu atmosferu i da pokažemo da epidemija jeste nešto što je novo, ali nije nešto sa čim nismo navikli već da živimo. Mi pet meseci primenjujemo sve mere koje je Vlada propisala, dakle, Gerontološki centar je hermetički zatvoren, ali ni jedan dan za tih pet meseci nije bilo da se nešto nije dešavalo pozitivno u Gerontološkom centru, tako da ovo danas predstavlja nastavak, odnosno kontinuitet aktivnosti”, ističe direktor Gerontološkog centra Nenad Ivanišević.

Ovo nije prvi put da centar obeležava nesvakidašnje datume, pa su tako slavili svetski dan palačinki, svetski dan jabuka, a među retkima su koji i dalje drže do praznika koji im svima budi lepa sećanja – Dan mladosti.

Foto. ilustracija pixabay