Tiodorović: Ako se poštuju mere, u toku nedelje stišavanje situacije

55

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je u Srbiji situacija krajnje ozbiljna i upozorio da COVID -19 više nije respiratorna bolest, jer je to što se sada vidi sistemska bolest.

U toku nedelje, ako se poštuju mere u celoj zemlji, možemo se nadati da će početi stišavanje, rekao je Tiodorović i dodao da i dalje prolazimo kroz prvi talas korona virusa – treći pik, da drugi talas očekujemo na jesen i da ćemo ga dočekati svakako spremniji na više nivoa.

“Prvi pik bio je oko Vaskrsa, nakon toga počelo je opadanje, a drugi je nastupio kao posledica popuštanja mera i prevelikog opuštanja. Upozoravali smo da može doći do ponovnog razbuktavanja, da su opasni repovi epidemije, ali narod je pomislio da je sve gotovo. To je očekivano donekle, svi su pohrlili da se vrate svakodnevnom životu … desio se drugi pik”, rekao je on.

To što se sada dešava, posledica je, kako kaže, dešavanja u poslednjim danima kada su krenula okupljanja po gradovima, a posebno u Beogradu.

“Dakle, ovo je taj treći pik, ako nemamo okupljanja i ako se poštuju mere koje sada važe za celu Srbiju, u toku nedelje možemo se nadati da će početi stišavanje. Nije to nikakva filozofija da izračunate kada vam nailazi naredni pik, imamo dan okupljanja, onda dodajemo, pet, sedam do 10 dana i to je to”, objasnio je Tiodorović i dodao da niko nije očekivao da će se usred epidemije uplesti politički faktor.

Foto: tanjug