U Severnom Banatu obolela 91 osoba, od toga 80 Kikinđana

53

Od novog talasa koronavirusa, na teritoriji Severnobanatskog okruga obolela je 91 osoba, od toga 80 Kikinđana. U tom gradu aktivan je 71 slučaj, a u Okrugu 81. Za sada je izlečeno osmoro ljudi, a dve osobe su preminule. Očekuje se da u narednom periodu dođe do porasta broja obolelih, a lokalni Krizni štab najavljuje restriktivnije mere ukoliko se već propisane ne budu poštovale.

Do pre tri nedelje, Kikinda je od prvobitnog žarišta koronavirusa postala grad za primer, jer dva meseca nije bio zabeležen novi slučaj infekcije. Ipak, situacija se sada rapidno pogoršala, pa brojke zabrinjavaju više nego na samom početku epidemije, kaže epidemiološkinja kikindskog Zavoda za javno zdravlje Tatjana Karać:

“Od novog naleta koronavirusa od kraja juna meseca, obolelo je na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga 91 osoba, od toga je 80 sa teritorije grada Kikinde. Osam osoba je do sada izlečeno, sedmoro sa teritorije Kikinde. Nažalost, dvoje pacijenata iz Kikinde je preminulo.”

U Opštoj bolnici Kikinda trenutno se leči 26 pacijenata, gde se jedna osoba, koja ima hronična oboljenja, trenutno nalazi na mehaničkoj ventilaciji. Većina pacijenata iz Kikinde, tačnije njih 42 je na kućnom lečenju, od toga šestoro dece. Petoro pacijenata je poslato na lečenje u Klinički centar Vojvodine. Testova ima dovoljno i testiranja se sprovode svakodnevno, dodaje Karać:

“Testiramo oko 20 osoba dnevno, ali i dalje gledamo da to budu hospitalizovani i da uzorkujemo po indikacijama koje je preporučio Krizni štab Republike Srbije.”

Krizni štab u Kikindi pre nedelju dana doneo je nove mere, koje se najviše odnose na ograničenje broja okupljenih u zatvorenom i otvorenom prostoru i na obavezno nošenje maski. Inspekcijske službe su na terenu, ali one za sada samo upozoravaju neodgovorne, naglašava gradonačelnik Kikinde Pavle Markov:

“Nismo uveli kažnjavanje, ali to ne znači da nećemo. Ovo su sada sve molbe i što se tiče svih mesta gde se ljudi u većem broju okupljaju. Prosto molimo ljude da nas ne teraju da idemo dalje.”

Najdisciplinovaniji u Kikindi su stariji sugrađani, jer i starosna struktura obolelih pokazuje da je najviše zaraženih među radno aktivnim stanovništvom. Iako se očekuje da će broj zaraženih biti u porastu i u narednom periodu, Krizni štab, kako je najavljeno, biće restriktivniji ako se primeti da se propisane mere ne poštuju.

Foto: EBA