Izložba “Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu” u Bečeju

79
Small Serbian town Becej main square and large town hall with some people walking around the square. Serbia, Becej 23/06/19

Iako je zbog trenutne epidemiološke situacije izostalo svečano otvaranje, ljubitelji umetnosti, tradicije i kulture u Gradskom muzeju Bečej u narednih mesec dana mogu pogledati izložbu pod nazivom “Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu”, autora Branislava Milića, etnologa iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Postavka “Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu” sastoji se od 33 panoa i šest maketa, koje su izradili učenici treće godine smera modelarstvo Elektro-tehničke škole “Nikola Tesla” iz Zrenjanina.

Nemanja Karapandžić, kustos Gradskog muzeja Bečej kaže:

“Prvo su gradili zemunice, kasnije poluzemunice, a zatim, kada su počeli da zidaju objekte nadzemnog tipa, onda su to bile nabijače za koje se koristila zemlja, granje i trska. Štaviše, u Bečeju je do pre pedeset-šezdeset godina bilo puno kuća nabijača ili trščara jer je to bilo dostupno u prirodi.”

Izložba treba da dočara život običnog čoveka u srednjem Banatu u periodu od druge polovine 18. do početka 20. veka. Kuće koje su prikazane na izložbi nisu spomenici kulture, ali se njihova vrednost i specifičnost ogleda upravo u arhitekturi.

“Za Mađare i njihovo graditeljstvo su karakteristični njihovi zabati sa motivima sunca. To je analogija koju nose iz svoje prapostojbine. Mnogo takvih građevina, obično seoskog tipa, nalazi se u Mađarskoj u okolini Baje, Seksarda, Čongrada, Senteša”, ističe Karapandžić.

Zainteresovani građani izložbu mogu posetiti svakog radnog dana u periodu od 8 do 19 časova, a ulaz je besplatan.

Izvor: RTV

Foto. ilustracija pixabay