Na otvorenom maske obavezne i u Subotici

49

Zabrana okupljanja više od 10 lica na javnim mestima u otvorenom i zatvorenom prostoru doneta je i u Gradskom štabu za vanredne situacije Subotice, koju je potpisao komandant Štaba gradonačelnik Bogdan Laban.

Za vreme boravka na javnim mestima između okupljenih mora postojati distanca od 1,5 metara, to jest svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra. Obavezno je i nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru na kojima nije moguće obezbediti propisanu distancu od 1,5 metara. Preporučuje se nošenje zaštitnih maski i na ostalim javnim mesima na otvorenom prostoru. Ugostitelji koji nemaju baštu, kao i noćni klubovi na teritoriji grada Subotice imaju ograničeno radno vreme od 6 do 21 čas. Ugostiteljski objekti koji imaju baštu u zatvorenom delu moraju da ograniče radno vreme do 21 čas, dok bašta radi do 23 časa.

Takođe, tržni centri, supermarketi, minimarketi mogu da rade od 6 do 21 čas, a ograničenje se odnosi i na apoteke, pumpe i ostale delatnosti prodaje goriva i šalterske prodaje hrane. Ovim objektima ograničava se i broj lica koja se mogu nalaziti u objektu, te je na svaka četiri kvadratna metra dozvoljeno da bude prisutno jedno lice.

Nadzor da li se mere poštuju radiće Gradska uprava Subotice preko Sekreterijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, amere će se po potrebi menjati.

Foto. pixabay