Predsednik Vučić: Obaveza Srbije da uvek bude na raspolaganju RS

59

Srbija mora da brine o Republici Srpskoj, da pokazuje odgovornost prema RS i da joj uvek bude dostupna i na raspolaganju, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je uveren da građani RS to dobro znaju.

Predsednik je, prilikom posete UKC Banjaluka, gde je uručio donaciju Srbije – 15 sanitetskih vozila, istakao da to nije samo pitanje poklona, pomoći i podrške, već je to obaveza Srbije i deo njene odgovornosti.

Vučić je napomenuo da je danas na računu Srpske i 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Mrkonjić gradu i Šipovu, kao što je i obećano. Danas, dodao je, stiže i novac za pretovački Duhovni centar.

Vučić je najavio da će Srbija i RS zajedno raditi, iako će Srbija preuzeti 90 odsto troškova na sebe, na pravljenju spomenika i spomen doma na petrovačkoj cesti, gde su izbegli Srbi iz Krajine najstrašnije stradali.

-Tu su ubijena deca onih ljudi koji su krivi samo zato što su Srbi i hteli su da se sklone i spasu živote i svoje čiste duše. Taj spomenik ćemo sada da uradimo, a nismo mogli za 25 godina…ni da uradimo, ni na našu decu da mislimo – rekao je Vučić.

– Mi danas imamo više novca zahvaljujući teškim reformama i danas možemo da ispravljamo nepravde koje smo činili prema svom narodu. Ako o sebi ne budemo brinuli i našem nasleđu, čemu da se nadamo u budućnosti. Ma gde da žive svi Srbi sveta moraju da znaju da nam je jedna matica Srbija i šta za nas znači Srpska – rekao je Vučić i dodao da je prošle noći poslato 10.000 testova za RS.

– Pomoći ćemo koliko god možemo i nećemo da se pravdamo. Često su me napadali zbog toga što pomažem RS, ali ja sam ponosan na to što smo pomagali i što možemo da učinimo nešto za naš narod. Mnogo smo pomagali i pomagaćemo još – naglasio je predsednik Vučić.

Sanitetska vozila, njih 15, vredna ukupno oko 750.000 evra, čije ključeve je Vučić uručio, namenjena su domovima zdravlja u 15 gradova u Republici Srpskoj. Među njima su Istočni Stari Grad, Teslić, Čajniče, Hoča, Kalinovink, Bileće, Gacko, Graiška, Kozarska Dubica…

Na taj način zdravstvene ustanove u tim lokalnim zajednicama značajno jačaju kapacitete u pružavnju zdravstvene zaštite, naročito tokom borbe protiv korona virusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, tokom posete Banjaluci, obišao i radove na izgradnji višenamenskog objekta u naselju Petrićevac, u kojem će biti smešteni vrtić, dom zdravlja i mesna zajednica.

Izgradnja tog objekta finansira se sredstvima Republike Srbije.

Foto: Tanjug