Novim vozilima u patronažu u Kikindi

73

Vozila za potrebe patronaže nabavljena su u okviru projekta Kabineta ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

KIKINDA: Službi kućnog lečenja, palijativnog zbrinjavanja i patronaže Doma zdravlja u Kikindi su na upotrebu predata dva automobila marke „dačija sandero“. Direktorki Doma zdravlja Kikinda dr Biljani Marković, ključeve novih vozila uručio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Vozila za potrebe patronaže nabavljena su u okviru projekta Kabineta ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Gradonačelnik Markov je pojasnio da je nabavka ovih vozila jedan od tri projekta, ukupne vrednosti oko 13 miliona dinara, koje grad realizuje sa Kabinetom ministarstva bez portfelja. Ministartsvo je opredelilo 11 miliona dinara, a ostatak sredstava lokalna samouprava Kikinde.

– Patronažna služba je veoma važna za naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje. Nova vozila unaprediće rad ove službe – ocenio je Markov.

Gradonačelnik Markov je pojasnio i da se preostali projekti odnose na savetovalište za roditelje i dečija igrališta.

–  Obezbeđeno je više od dva miliona dinara za pet savetovališta, dok se treći projekat odnosi na dečja igrališta. Planiramo da tokom oktobra otvorimo potpuno novo igralište na Starom jezeru – kazao je Markov.

Direktorka Doma zdravlja Kikinda dr Biljana Marković, potvrdila je da su ova vozila stigla u pravo vreme i dodalan da su iz upotrebe nedavno povučena dva vozila koja su koristile patronažne.

Glavna patronažna sestra Olivera Vučković Popov, potvrdila je da ova služba bez vozila ne može da funkcioniše.

– Nekada su patronažne sestre išle peške, ili su do majki i beba dolazile biciklom. U poslednje četiri godine imali smo na raspolaganju stare automobile „zastave 101“ , dok je „fijat punto“ namenjen za odlazak u sela. Naša služba pokriva Kikindu i devet sela. Godišnje obiđemo oko 500 beba. Svako novorođenče obićemo minimalno pet puta. U našoj službi radi šest medicinskih sestara, a svaka od njih, u proseku, dnevno ima sedam poseta. Osim beba i majki, posećujemo i starije pacijente, koji imaju više od 65 godina – naglasila je Pčivera Vučković Popov.

Foto: Grad Kikinda