“Pod krošnjama na Štrandu“ – tradicionalna promocija jezika i kulture manjinskih zajednica u Vojvodini

78

Program “Pod krošnjama na Štrandu” već osmu godinu okuplja decu uzrasta od pet do dvanaest godina na radionice na kojima uče manjinske jezike.

Ovog leta na novosadskoj plaži Štrand deca mlađeg uzrasta učiće makedonski i rumunski jezik, dok će stariji do 19 godina učiti kulturu i jezik mađarske nacionalne zajednice, objašnjava organizator programa Nataša Heror iz “Heror Media Ponta” .

“To je jedan krajnje opušten pristup i jeziku i kulturi. Deca dobijaju osnovu, odnosno nešto više od uvodnog znanja o jeziku i to jeste naša namera – da ih ohrabrimo da lakše odaberu jezik u osnovnoj školi koji im se fakultativno nudi. S nama na radionicama uvek budu oni kojima je taj jezik maternji i ispričaju nešto zanimljivo za decu. To su priče o kulturi, muzici, kuhinji, nešto što je deci blisko i što mogu da zapamte.”

Predavači su dugogodišnji prijatelji sa iskustvom u radu sa decom. To su profesori engleskog jezika koji su odlično savladali manjinske jezike i metodiku nastave. Do sada su bile realizovane radionice za ukupno pet manjinskih jezika: mađarski, rumunski, slovački, rusinski, slovenački, a ovoga puta deca na Štrandu će učiti i makedonski jezik. Radionice su besplatne, održavaju se radnim danima od 19 do 20 časova, a subotom od 10 časova biće organizovan kviz sa nagradama kao svojevrsna provera naučenog.

“Od ove godine krećemo u saradnju sa Nacionalnim parkom Fruška gora i svi će kvizovi biti održavani u beočinskom “Rasadniku”. I to je početak jedne nove saradnje koju ćemo negovati nadalje”, kaže Nataša Heror.

Organizatori programa osim obrazovnog sadržaja veoma ističu značaj aktivnog boravka u prirodi. Prva radionica je planirana večeras od 19 časova, a kako kaže organizatorka programa, svi učesnici moraju da se pridržavaju mera Gradskog štaba za vanredne situacije. Dozvoljen broj učesnika radionica je deset, a obavezna je fizička razdaljina od najmanje metar i po. Organizatori programa su Gradska biblioteka na Štrandu, “Heror Media Pont” i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija.