Pokret socijalista: Laži je mnogo, istina je samo jedna

73

Reagujući na autorski tekst Mladjana Djordjevića za portal ruske federalne agencije Regnum u kome kaže da Vučić pravi otklon od Rusije Pokret socijalista odgovara da u vreme kada su Srbijom vladali Đilas i lažni rusofil Mlađan Đorđević Srbija je bila na korak od članstva u NATO paktu. Vojska je smanjena, prilagođena budućem ulasku u NATO, komandanti otpora NATO agresiji ili penzionisani ili poslati u Hag. Od 2000. do 2012. ambasador Rusije jedva da je ušao u ministarstvo odbrane a za dvanest godina Vojska Srbije i oružane snage Ruske Federacije imale su deset zajedničkih aktivnosti. Kada su se u Srbiji pitali kumovi Đilas, Đorđević, NATO agresija se službeno nazivala „NATO akcija“, „NATO kampanja“, „NATO operacija“

„Đorđević, kao i njegov kum, voli da laže o Srbiji a posao su podelili. Đilas laže u hrvatskim, bosanskim i EU medijima, Đorđević u ruskim. Svako govori ono što misli da javnost zemlje u kojoj govore želi da čuje. Đilas Vučića naziva diktatorom kome je uzor Putin, a Đorđević o Vučiću govori kao NATO savezniku. Zajedničko je kumovima mržnja prema Vučiću i prezir prema Srbiji“, kažu u PS-u.

„Laži Đilasa i Đorđevića je puno ali istina je jedna. Istina je da je Vučić prvi srpski državnik koji je posle 2000. NATO kampanju nazvao pravim imenom – NATO agresija, i zvanično je obeležava. Vučić je jedini državnik u Evropi koji je odbio da Rusiji uvede sankcije, jedini državnik u Evropi koji kupuje rusko naoružanje, jedini državnik u Evropi čija vojska je dva puta marširala Crvenim trgom. Za razliku od vremena vlasti Đilasa i Đorđevića, vojska kojom komanduje Vučić se ponosi ratnim komandantima, po prvi put su snimljeni filmovi o Košarama i Paštriku a Vučić je otkrio spomenik heroju sa Košara Tiboru Cerni. Istina je da je prošle godine Vojska Srbije sa Oružanim snagama Ruske Federacije imala 96 zajedničkih aktivnosti, nikada više u istoriji naših odnosa. Istina je da se predsednik Vučić sa predsednikom Putinom sastao 17 puta, a ministar odbrane sa Šojguom 9 puta za tri godine. Putin i Šojgu ne znaju ništa o politici Srbije pa će Đorđević da im objasni“.

„Pošto kumu Đilasu nije objasnio da ne treba Srbiju da gura ka NATO paktu i da crni flor ne treba da nosi zbog Sarajeva već zbog Bratunca, Đorđević bi mogao da objasni ruskoj javnosti zašto u vreme njihove vlasti Strategija nacionalne odbrane nije predvidela zaštitu svih Srba bez obzira gde žive, zašto nije predvidela saradnju sa ODKB, zašto se tadašnja vlast nije obavezala na vojnu neutralnost. Đorđević je mogao kumu da objasni da ne dozvoli svođenje herojske 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije na rang bataljona, i da ne čeka da im Vučić vrati rang brigade. Mogli su  kumovi na vlasti da kupe bar jedan ruski helikopter ili da sklope vojno tehnički sporazum sa Ruskom Federacijom, sve su mogli ali nisu. Ne zato što nisu mogli, već zato što nisu ni smeli ni želeli. U vreme vlasti kumova EU i NATO su bili ciljevi a saradnja sa Ruskom Federacijom je bila zabranjena i ismevana. Laži je mnogo ali istina je samo jedna“, zaključuju u PS-u.