Kikindski atar: Šest požara tokom žetve

61
Foto: RTV

U odnosu na prošlogodišnju žetvu strnih žita, koja je u kikindskom ataru protekla bez požara, ovog jula je za vatrogasce ipak bilo posla.

Milivoj Linjački, komandant gradskog Štaba za žetvu, saopšio je da je u periodu žetve ječma i pšenice zabeleženo šest požara.

Po jedna intervencija zabeležena je u Banatskom Velikom Selu, Iđošu i Bašaidu. Tri puta su vatrogasci morali da intervenišu u ataru Mokrina. Do jednog požara na otvorenom, u okolini Mokrina, došlo je nakon što je grom udario u njivu i zapalio strnjiku.

Ljudski faktor isključivi je razlog što je strnjika gorela na još pet lokacija, naveo je Linjački i precizirao da je zahvaljujući dobroj organizaciji Poljočuvarske službe, članova seoskih DVD i Vatrogasno- spasilačke jedinice sprečena veća materijalna šteta, a požari na vreme lokalizovani i ugašeni.

“Učinićemo sve da i tokom jesenje berbe i žetve bude što manje požara na otvorenom. To je period godine kada nesavesni poljoprivrednici pale biljne ostatke. To nisu nimalo bezazlene situacije, pa su čak zbog dima i vatre ugroženi i učesnici u saobraćaju. Protekle godine zabeležen je i jedan smrtni slučaj”, ukazao je Linjački i najavio da će nadležne službe, uključujuči i policiju, kontrolisati teren i, ukoliko bude potrebe, preduzeti i represivne mere.

Izvor: RTV