Svetozar Miletić uskoro u rukama restauratora

258

Spomenik Svetozaru Miletiću, jedno od najautentičnijih i najprepoznatljivijih spomen-obeležja Novog Sada i srpskog naroda u Vojvodini, trebalo bi uskoro da bude restauriran i konzerviran u sklopu sanacije više javnih spomenika, nadgrobnih i spomenika kulture u gradu.

Kako kaže direktor novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić, spomenik je monumentalno delo Ivana Meštrovića iz 1939. godine, lociran na centralnom delu Trga slobode, a posvećen jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti srpskog naroda u 19. veku u Habzburškoj monarhiji, gradonačelniku Novog Sada, predsedniku Srpske slobodoumne narodne stranke, vođi srpskog naroda, i zaslužuje maksimalnu pažnju. To Meštrovićevo delo proglašeno je 1948. za spomenik kulture, a devedesetih godina i za spomenik od velikog značaja.

– Bronzu od koje je načinjen nagriza neka vrsta korozije i stručnjaci s Tehnološkog fakulteta utvrđuju njen hemijski sastav da bi se pronašlo najefikasnije sredstvo za zaštitu – kaže Jokić. – Na postamentu od crnog granita su uočena oštećenja i pukotine, koje valja sanirati. Zbog njegovih dimenzija, spomenik nećemo demontirati i sređivati u radionici, nego će se raditi na licu mesta. Očekujemo da ćemo u drugoj polovini avgusta znati ko je na konkursu dobio taj posao, za koji je s PDV-om predviđeno 4,5 miliona dinara.

Bronzu od koje je načinjen spomenik Miletiću nagriza neka vrsta korozije i stručnjaci s Tehnološkog fakulteta utvrđuju njen hemijski sastav da bi se pronašlo najefikasnije sredstvo za zaštitu.

Jokić podseća na to da je Zavod za zaštitu spomenika kulture i prethodnih godina birnuo ne samo o spomenicima kulture nego i javnim i nadgrobnim spomenicima, pogotovo onim u režimu zaštite. Tako je 2018. restaurirana „Porodica” na Keju žrtava Racije, te krstovi u porti Almaške i Uspenske crkve. Lane je obnovljeno nekoliko nadgrobnih spomenika koji spadaju u zaštićene spomenike kulture.

Na popisu radova su i konzervatorsko-restauratorski zahvati na stacima srednjovekovne crkve na lokalitetu „Klisa” u Starim Ledincima, iz 13. veka

– U tom smislu za ovu godinu smo planirali pozamašan projekat podeljen u šest delova, čija ukupna vrednost je 15.775.000 dinara – napominje Siniša Jokić. – Osim spomenika Svetozara Miletića, zacrtana  je sanacija Spomen-groblja boraca NOR-a na Gradskom groblju, koja se procenjuje na više od 5,5 miliona dinara. Planiramo i obnovu nadgrobnih spomenika Feliksu Parčetiću na Rimokatoličkom groblju i Koste Jorgovića na Uspenskom. U planu je izrada replike nadgrobnog spomenika Anatolija Rozenšilda, učesnika Rusko-japanskog rata i člana svite cara Nikolaja Drugog, pripadnika viteške porodice tevtonskog reda, koji je kao ruski emigrant došao na naše prostore i sahranjen na Uspenskom groblju. Na popisu radova su i konzervatorsko-restauratorski zahvati na ostacima srednjovekovne crkve na lokalitetu „Klisa” u Starim Ledincima, iz 13. veka. Dobili smo novac za projektovanje i sada treba da napravimo konstrukciju kojom ćemo je zaštiti i pripremiti za dalja arheološka i konzervatorska istraživanja. To je jedinstven je spomenik iz 13. veka na teritoriji Novog Sada.

Jokić dodaje da je tim paketom sanacije spomeničkog nasleđa grada obuhvaćena i tehnička zaštita skulptura na Petrovaradinskoj tvrđavi.