Uskoro kraj druge faze radova na sanaciji zgrade OŠ “Feješ Klara”

54

Do polovine avgusta, druga faza radova na sanaciji zgrade kikindske osnovne škole „Feješ Klara“ trebalo bi da bude završena. Sa ukupno 9,5 miliona dinara, radove su finansirali Pokrajinska vlada i kikindska Gradska uprava.

U kikindskoj osnovnoj školi „Feješ Klara“ u toku sa radovi na sanaciji zgrade jedne od najstarijih obrazovnih institucija u gradu, a koja je trenutno i jedina dvojezična škola u Kikindi. To je, praktično druga faza radova na rekonstrukciji objekta škole, koji su otpočeli tokom 2019.

„Prošle godine smo radili sanaciju krova, krovnog prekrivača, a ove godine je došlo na red da se odradi sanacija fasade i zamena stolarije. U ovom delu zgrade nalazi se likovni kabinet, trpezarija, dnevno boravak i biblioteka., pa nam je veoma bitno da se radovi završe na vreme, kako bismo školsku godinu započeli u normalnim tokovima rada”, rekla je Hermina Čemere, direktorka OŠ „Feješ Klara“ Kikinda

Radove finansiraju kikindska lokalna samouprava i Pokrajinska vlada.

„Što se tiče ove godine, izdvojeno je ukupno 9,5 miliona dinara. Od tog iznosa, , lokalna samouprava obezbedila je 5 miliona dinara, dok je Pokrajinska vlada izdvojila 4,5 miliona dinara”, rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Proteklih godina kikindska Gradska uprava konstantno je ulagala u sanaciju objekata osnovnih škola, ali će usled novonastale epidemiološke situacije i lokalni budžet pretrpeti rebalans.

„Mi smo za sanaciju i ulaganje u škole godišnje u proseku izdvajali više od 30 miliona dinara, što su zaista značajna sredstva, pogotovo jer su ta izdvajanja bila nekoliko godina u kontinuitetu. Ove godine, realno, nećemo moći da izdvojim taj novac, jer prosto, prihodi i sve ono što smo zamisli iz te stavke nije i ne ide baš tako”, dodao je Markov.

Iako će neka planirana ulaganja za sada izostati, gradonačelnik Kikinde naglašava da će svi započeti projekti biti realizovani.