Grad Novi Sad zahteva od nadležnih hitno uklanjanje ledolomaca Čakor i Vučevo

149
Foto: Dnevnik.rs

Grad Novi Sad se danas obratio nadležnima zahtevajući hitno uklanjanje ledolomaca Čakor i Vučevo.

„Imajući u vidu da na obali Dunava, nedaleko od železničko – drumskog mosta u Novom Sadu, dolazi do sve značajnijeg potonuća brodova – ledolomaca Čakor i Vučevo, Grad Novi Sad se danas, 31.7.2020. godine, obratio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Odeljenju za vodnu inspekciju, pisanim zahtevom za hitno reagovanje i postupanje nadležnih organa u smislu davanja naloga vlasniku brodova za uklanjanje istih sa ove lokacije, bez bilo kakvog daljeg odlaganja“, kaže se u saopštenju iz Gradske kuće.

O ovom zahtevu Grad Novi Sad je obavestio i resorno ministarstvo. Prema pisanom Rešenju Ministarstva građevinarstva od 15.5.2020. godineizdato u korist DMB SHIPPING DOO RUMA, a koje je dostavljeno i Gradu Novom Sadu, definisano je da je rok za stavljanje brodova u raspremu, na za to određenu lokaciju, odmah.

Shodno odgovoru preduzeća DMB SHIPPING DOO RUMA, od 7.7.2020. godine, Lučka kapetanija Novi Sad je obaveštena da je prebacivanje brodova uslovljeno padom vodostaja Dunava, kako bi se prebacivanje izvršilo bezbedno.

Grad Novi Sad je u okviru pisanog zahteva za hitno postupanje, koji je upućen nadležnom inspekcijom organu i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zahtevao pronalazak drugog adekvatnog alternativnog rešenja na način da brodovi budu premešteni u što kraćem roku, uz ulaganje značajnijih napora vlasnika brodova, ne čekajući pad nivoa vodostaja Dunava, sve imajući u vidu da postojeće stanje može prouzrokovati eventualnu dalju štetu i posledice, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Dnevnik.rs