Pijace u Adi otvorene, maske obavezne

73
Foto: Dnevnik.rs

Nakon što su pre dve nedelje u ađanskoj opštini registrovane dve zaražene osobe virusom kovid-19, nije došlo do povećanja broja obolelih, pa je Opštinski štab za vanredne situacije opštine Ada omogućio otvaranje pijaca i ponovni rad bazenskog kompleksa u Rekreacionom centru “Adica”, ali uz sprovođenje neophodnih epidemioloških higijensko-zdravstvenih preventivnih mera.

Bazenski kompleks ,,Adica“ nastavio je sa radom juče s tim što su određeni posebni uslovi upravljaču komplerksa Javnom preduzeću za rekreaciju “Adica”. Maksimalni broj prisutnih posetilaca je do 1.250 ljudi u isto vreme, obavezno merenje temperature na ulazu u kompleks bazena, dezinfekcija kompletnog kompeksa dva puta dnevno, kao i da se permanentno u toku radnog vremena dezinfikuju restorani i kafići u sklopu kompleksa. Klupe, ležaljke i peškiri za sunčanje raspoređuju se na međusobno rastojanje od metar i po. Kompleks Rekreacionog centra “Adica” raspolaže sa tri bazena i u vrelim letnjim danima omiljeno je mesto za rashlađivanje ne samo žitelja ađanske opštine, nego i gostiju iz okoline.

Direktor JP “Adica” Tibor Juhas ističe da se svi maksimalno trude da ispoštuju utvrđene mere Republičkog i Opštinskog štaba i obezbede što je moguće veću sigurnost za posetioce bazena.

– Vodimo evidenciju o broju prisutnih posetilaca, kojima se prilikom ulaska obavezno meri telesna temperatura i svi koji imaju iznad 37 stepeni Celzijusa ne mogu da uđu, a kod ulaza se vrši i dezinfekcija ruku posetilaca Ako ispunimo dnevnu kvotu ostali gosti moraće da budu strpljivi i sačekaju. Verujem da će takvih situacija najviše biti u popodnevnim satima, kada je poseta bazenima do sada bila najveća. Unutar kompleksa mora da se drži socijalna distanca, čemu smo prilagodili postavljanje ležaljke i mesta za sunčanje – kaže direktor Juhas.

Broj kupača u bazenskom kompleksu u isto vreme ograničen na 1.250, uz sprovođenje neophodnih preventivnih higijensko-zdravstvenih mera
Juhas dodaje da bi po naredbi Republičkog štaba za vanredne situacije imali bi mogućnost da prihvate čak 12.500 posetilaca, uzimajući u obzir prostor bazenskog kompleksa od 50.000 kvadratnih metara, jer dozvoljeno je po gostu četiri kvadratna metra.

– Imamo mogućnosti da primamo više gostiju, ali ipak smatramo da je najbitnije zdravlje korisnika naših usluga – napomilje Juhas.

Od juče otvorena su sva pijačna mesta, pri čemu je Opštinski štab naredio obaveznu upotrebu zaštitnih maski na svim pijačnim mestima. Ova mere se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace. Upravljaču pijačnih mesta naređeno je da vrši dezinfekciju pijace, pijačnim danima pre otvaranja.

Opštinski štab je naložio da se na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, kada se istovremeno okuplja više od 10 lica, rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 metar, odnosno da na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno jedno lice.

Izvor: Dnevnik.rs