Počela izgradnja fiskulturne sale u Bočaru

79

Predsednik novobečejske opštine Saša Maksimović i direktorka seoske OŠ „Dositej Obradović“ Dragana Karanović na simboličan način postavili su kamen temeljac za izgradnju fiskulturne sale s pratećim sadržajima.

Sada je na vrednim radnicima izvođača, novobečejske firme „Dijagonala -NB“ da u roku od 270 dana kapitalni objekat za najmanje selo novobečejske opštine predaju u funkciju.

– San svih dosadašnjih generacija ostvariće se na radost sadašnjih i budućih đaka naše škole- ponosno naglašava direktorka bočarske „osmoletke“ Dragana Karanović. -Zahvalni smo svima koji su uložili trud i našli način da se realizuje toliko potreban objekat u selu. Sala će prevashodno biti korićena za časove fizičkog vaspitanja, ali i vannastavnih aktivnosti. Biće u njoj mesta i za meštane sve uzrasne dobi u vidu rekreacije, jer će biti postavljeni koševi, odbojkaška i teniska mreža, kao i niz pomoćnih rekvizita za kvalitetno rekreativno vežbanje.

Direktorka Dragana Karanović, koja je profesorka fizičkog vaspitanja kaže da bi bili presrećni ako bi se izgradnja fiskulturne sale završila iduće godine do 9. aprila, kada je Dan škole.

– Bio bi to najlepši rođendanski poklon za stotinak naših učenika i tridesetak zaposlenih, priželjkuje direktorica.

Do realizacije kapitalnog objekta za maleni Bočar došlo je zahvaljujući sinergiji Vlade AP Vojvodina i opštine Novi Bečej. Sredstva za aktuelni projekat u ukupnoj vrednosti od 76 miliona dinara obezbedili su, po pola, Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine i lokalna samouprava u Novom Bečeju.

Slede veliki jubileji

Prvo pominjanje imena Bočar u pisanim izvorima datira iz 1211. godine, što znači da će iduće godine, kada se planira završetak fiskulturne sale, selo obeležiti 810. rođendan. Samo godinu dana kasnije, obeležiće se 120 godina od kako je u Bočaru s radom počela prva škola. Najzad, ova godina protiče u znaku obeležavanja šest decenija kako je „Osmoletka Bočar“ promenila ime u OŠ „Dositej Obradović“. Sve su to razlozi da se izgradnja fiskulturne škole veže za određene jubileje.

– Raduje nas što je Pokrajinska Vlada prepoznala našu ideju da ravnomerno ulažemo u podizanje standarda života na teritoriji čitave opštine- kaže predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i dodaje da je Bočar decenijama nepravedno zapostavnjen kada je reč o infrastrukturi, ali da se sada dosta radi na tom planu.

Uveliko se uređuje kompleks dvorca Hertelendi, koji bi od jeseni trebao da bude svojevrsna „školica u prirodi“ za decu predškolskog uzrasta i prva četiri razreda osnovnih škola. Pored rekonstrukcije dvorca, u okviru kompleksa grade se i novi objekti za razne prateće sadržaje. Kad zaživi „školica u prirodi“, pored zaposlenih u njoj, biće prostora za privatni sektor u selu da se na razne načine uključi i razvija. Izgradnja fiskulturne sale je preka potreba za ovdašnje osnovce, ali i lepa mogućnost meštanima da u slobodnom vremenu provedu vreme rekreirajući u njoj.

Iako rok od 270 dana izgleda kratak za izgradnju objekta kakav je fiskulturna sala, izvođači uveravaju da će biti ispoštovan, jer već imaju iskustva s podizanjem sličnih građevina. Dok traje izlivanje temelja, u toku je izrada krova, koji će biti postavljen na čeličnoj konstrukciji, a onda slede fini zanatski radovi i opremanje sale. U svakom slučaju, bočarski školarci će fizičko vaspitanje u školskoj 2021/2022. godini raditi u novoj fiskulturnoj sali.