„REZERVATI PRIRODE“: Ne biraju se sredstva u krivolovu na Tisi

66
Foto: Dnevnik.rs

Poslednji slučaj otkrivenog krivolova na Tisi, kada je na 51. kilometru reke zaplenjena ilegalno ulovljena kečiga, otvara brojna pitanja. Osnovno glasi – ko je i po koju cenu spreman da bezobzirno krši zakonsku zabranu izlova kečige, koja je na snazi od 1. januara 2019. godine.

Jer, savesni radnici Ustanove „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina pronašli su i oduzeli neobeleženu mrežu od 80 metara, sa sitnim okcima, u kojoj je bilo nekoliko malih kečiga. Nedelo je sprečeno u začetku, riba je vraćena u reku, ali počinilac nije pronađen. To znači da poduhvat, koji se može okarakterisati kao zločin prema živom svetu, može biti ponovljen.

-Mi nastavljamo i sa terenskim radom i pomno pratimo situaciju na rekama. Poslednji slučaj je ozbiljno upozorenje da bezobzirni pojedinci ne biraju sredstva u krivolovu. To ugrožava napore našeg društva da oporavimo populaciju kečige u vodotocima – kaže biolog u Ustanovi „Rezervati prirode“ Jasna Jovanov.

Ona napominje da je krivolov i prekomerni izlov i najozbiljnija pretnja ribljem fondu u rekama srednjeg Banata.

-Mi srećom sada ne beležimo slučajeve zagađenja ili trovanja ribe, ali krivolov moramo da sprečimo, radi oporavka pojedinih vrsta, naročito kečige. Dobra vest je da ribe ima, mresti se razlivima i vidimo dosta riblje mlađi, Ali, što se tiče kečige, biće potrebno nekoliko godina da se populacija povrati. Jer, kečiga ispod 40 centimetara nije polno zrela i treba da prođe vreme da bi mogli da beležimo značajniji rast ove vrste – ističe Jovanov.

Ona napominje da je dobar znak to što nijedna od pronađenih kečiga nije bila obeležena.

-U maju su u Mađarskoj pustili u Dunav 1.500 obeleženih jedinki, a ove ribe nisu iz tog jata, što znači da se populacija u Tisi obnavlja i bez takvih intervencija – zaključuje Jovanov.

Izvor: Tanjug