Najveći broj obolelih je i dalje u Beogradu i Novom Sadu

56

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 287 novozaraženih virusom korona, dok je umrlo sedam osoba, izjavila je danas epidemiologškinja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na konferenciji za medije u Beogardu rekla da je na korona virus testirano 9.590 osoba, a da se na respiratorima nalaze 143 pacijenta.

Od početka epidemije do danas od kovid 19 umrlo je 605 pacijenata. Trenutno je u bolnicama zbrinuto 3.430 pacijenata, a na bolničkom lečenju je i 11 dece.

U KBC “Dragiša Mišović” zbrinuto je osmoro dece, na pedijatriji u KC Niš jedno dete i u Šapcu dvoje dece.

“Osim smanjenja laboratorijski potvrđenih slučajeva, vidimo u svim delovima zemlje tendenciju smanjenja broja obolelih. Imamo gradova i opština koje nemaju nijedan potvrđen slučaj”, rekla je KisićTepavčevićeva.

Najveći broj obolelih je i dalje u Beogradu i Novom Sadu, a kako je navela, u Subotici se beleži blago povećanje broja obolelih u odnosu na prethodne dane.

Kisić: Mere ostaju do daljeg, vidimo da imaju efekta

Strože preventivne mere donete prošlog meseca kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ostaju na snazi do daljeg, poručila je danas zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

“Vidimo da imaju efekta i mere ostaju do daljeg”, rekla je Kisić Tepavčevićeva na pres konferenciji odgovarajući na pitanja novinara da li mere donete pre oko mesec dana, među kojima i ograničenje rada ugostiteljskih objekata, ostaju na snazi, odnosno da li je štab o tome razgovarao.

Kada je reč o starosti pacijenata na respiratorima, ona je rekla da te podatke nema, ali da se poslednjih nedelja beleži pomeranje uzrasne grupe ka starijim, a pokazuje se ono na šta su lekari apelovali – ukoliko stariji obole, po pravilu je veća verovatnoća za komplikacije i mehaničku ventalicuju.

Dodala je da među umrlima u ovom momentu najviših starije osobe.

Upitana za ustanove socijalne zaštite, Kisić Tepavčevićeva je rekla da je i u njima registrovan određeni broj obolelih, među korisnicima i zaposlenima, a da je taj broj nešto manji nego u prvom talasu.

“To su ustanove gde se najstrože primenjuju preventivne mere. Poučeni iskustvom iz Niša, šta može da se desi ako virus uđe u domove za stare – da se rapidno širi, da je velika verovatnoća teških kliničkih slika i smrtnosti, svi moramo da učinimo sve da sačuvamo najstarije”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.