Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine!

72

Lepe vesti stižu iz Brisela. Zrenjanin je proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine – potvrđeno je u pismu koje je na adresu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića uputio Đan Frančesko Lupateli, predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta sa sedištem u belgijskom Briselu. On upućuje čestitke banatskom gradu na ovom priznanju i ističe da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute i od strane ACES Europe i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, program ima i aktivnostima.

Upućen je i zvaničan poziv čelnicima Zrenjanina da krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvuju svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu – Lisabon, a gradu će biti uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021. “Dobrodošli u ACES Europe porodicu”, poručuje na kraju pisma predsednik Lupateli.

“Izuzetno nas je obradovala ova vest koju smo iskreno priželjkivali, ali nismo mogli da budemo sigurni da će zaista biti u našu korist. Počastvovani smo priznanjem, i drago nam je što su i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve naše napore i aktivnosti koje realizujemo u oblasti sporta, ali pre svega, što su prepoznali naš sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr FerencaKemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje, da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom “Evropski grad sporta” otvorimo nove sportske stranice našeg grada”, prokomentarisao je lepu vest pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, koji je i šef tima za kandidaturu GradaZrenjanina, koja je trajala od decembra prošlegodine.

Podsećamo, nakon kandidature Zrenjanina, usledila je i digitalna evaluacija, u kojoj je sportski Zrenjanin prezentovan kroz bogatu tradiciju, visoke sportske domete, sportsku masovnost i organizovanost, organizaciju velikih takmičenja i značaj na ulgaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Napravljen je  i promotivni film u kome su se povodom kandidature svojim porukama obratili poznati sportisti poreklom iz ovog grada: Ivana Španović, Vladimir Batez, Milorad Stanulov, Žarko Čabarkapa, Vanja i Nikola Grbić, Milorad Stanulov, Slobodan Nikić, Vukosava Đapić Atanacković, Piperski, Branislav Simić, Goran Perlić, Jovana Brakočević i mnogi drugi. A osim prestiža, dobijanje titule “Evropski grad sporta” može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule doprineće i u napređenju sportske saradnje i razmeni i skustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama. Ovu nagradu Zrenjanin nosi  u  kategoriji gradova koji imaju od 100.000 do 300.000 stasnovnika. Inače, u konkurenciji prestonica država pobedu je odneo portugalski Lisabon.

Uz Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2021, Vojvodina i Srbija ulaze u narednu godinu s još jednim prestižnim priznanjem koje je, dakle, zaslužio Zrenjanin, a značaj tog priznanja tek će se sagledati u narednom periodu.