Lončar i Gojković sa osobljem kovid centara iz Vojvodine

102
Foto: RTV

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković sastali su se danas sa medicinskim i nemedicinskim osobljem koji od početka epidemije rade u crvenoj zoni, odnosno kovid centrima.

Pre današnjeg, na inicijativu ministra Lončara, još pre nekoliko nedelja pokrenuta je inicijativa da se ministar sastane sa osobljem kovid centara u različitim delovima Srbije, kako bi im na taj način izrazio zahvalnost, ali i čuo njihove ideje i sugestije za dalju borbu sa epidemijom.

“Sa lekarima, sestrama, spremačicama, servirkama, sa svima njima smo se sastali i, nažalost, ne možemo sada da im stisnemo ruku, ali možemo da im kažemo veliko hvala i da ih izuzetno poštujemo. Želimo da čujemo njih šta misle o ovome što je do sad urađeno i šta misle da bi trebalo uraditi dalje, mislimo da je to najbolji put za jesen da se spremimo za sve ono što nas očekuje”, rekao je Lončar.

Zdravstvenim radnicima koji su došli na današnji neformalni sastanak u jednom restoranu na Ribarcu, za koji je procenjeno da je epidemiološki najbezbedniji, zahvalio je i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

“Ovo je mali broj ljudi, koliko smo mogli da okupimo u skladu sa epidemiološkom situacijom. Želimo da čujemo od njih da li imaju bilo kakav predlog, sugestiju, bilo šta što bi mogla država da im pomogne i ministarstvo zdravlja. Naš cilj je da maksimalno vodimo brigu o njihovom zdravlju i radu”, rekao je sekretar Gojković.

Ministar Lončar, odgovarajući na novinarsko pitanje kada onkološki pacijenti mogu očekivati da ponovo budu pozvani radi operacije, naglasio da “ni u jednom momentu hitni slučajevi, hitne operacije maligne bolesti nisu odlagane”.

“Molim vas, nemojte da širimo paniku kada nema potrebe. Dovoljno smo ostavili kapaciteta za sve maligne bolesnike i za sve hitne slučajeve. U međuvremenu smo skinuli listu čekanja za lečenje maligniteta dojke u Beogradu”, rekao je Lončar.

Upitan kada će privatne laboratorije dobiti dozvolu da rade testiranja, ministar Lončar je podsetio da je preko 27 laboratorija prošle nedelje dobilo dozvolu da rade serološka testiranja.

Kaže da postoji određen broj laboratorija koje su podnele zahtev za PCR testiranje, za koja su, naglašava, uslovi izuzetno kompleksni, a koje te laboratorije moraju da ispune, da bi dobile dozvolu da rade PCR testiranje.

“Inspekcija ministarstva zdravlja proverava da li te laboratorije ispunjavaju sve uslove, koji su izuzetno kompleksni. Mi moramo, kada damo nekome dozvole, mi moramo da garantujemo da oni sprovode sve što je neophodno. Prvo zbog ljudi koji tu rade, a drugo da se slučajno ne desi, pa da svi kažete kriv je Lončar ili krivo je ministarstvo. Da se ne desi nešto, kao što imate slučajeve da virus ovako ili onako izađe iz laboratorija”, rekao je Lončar.

Naveo je da će cene testiranja laboratorije same da određuju, jer ministarstvo ne može uticati na privatnika koja će cena da bude, jer nisu njihovi osnivači.

“Naš je samo predlog bio da se dogovore međusobno koja će cena da bude. To je naš predlog, ali da naredimo, to ne smemo. Nismo mi njihovi osnivači i neko ko vodi njihovu politiku”, precizirao je Lončar.

Gojković: U Vojvodini više otpusta nego prijema

U Vojvodi postoji kontinuiran pad broja hospitalizovanih u bolnicama, odnosno ima veći broj otpusta nego prijema, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

“U ovom trenutku u svim vojvođanskim bolnicama ima oko 720 hospitalizovanih. Govorim “oko”, jer se taj broj menja iz minuta u minut, a pošto neki vole da sabiraju izveštaje, onda se dogodi da se brojke ne poklipaju, jer je to živ proces, pa u momentu kada govorite, ne možete da iskažete pravu brojku”, objasnio je Gojković.

Kaže da se u Vojvodini povećava broj pacijenata koji su non kovid .

“U ovom trenutku taj broj je već skoro 2.000, tako da osim kovid pacijenata, mi radimo i non kovid”, kaže Gojković.

On je podsetio da su Institut za plućne bolesti, Institut za onkologiju i Institut za karidovaskularne bolesti od početka u funkciji.

“Kada gledamo broj operacija na Insitutu za onkologiju u junu prošle i u junu ove godine, taj broj je praktično isti, s tim što smo mnogo veći broj pacijentata podvrgli zračnoj terapiji, jer imamo dva nova linearna akceleratora koje smo stavili pogon u martu”, kaže Gojković.

Navodi da se hitne intervencije rade u svim bolnicama u Vojvodini, jer sve bolnice u Vojvodini, osim specijalne za plućne bolnice u Zrenjaninu, nisu samo kovid bolnice, nego rade i non kovid pacijente.

Izvor: RTV