Dimničari pripremaju odžake za novu grejnu sezonu

47

Majstori dimničarske službe Javnog komunalnog predzeća “Stan” ovih dana tvrde da ćemo spremno dočekati grejnu sezonu. Oni pripremaju odžake, a to podrazumeva detaljan pregled, čišćenje i redovno kontrolisanje.

Dimničarska služba u Novom Sadu oformljena je 2013. godine, a nakon toga usledile su obuke i pripreme za rad, te trenutno taj posao obavlja 18 dimničara. U letnjem periodu oni obilaze kuće po rejonima u gradu i nude detaljnu uslugu, jer je trenutno sezona za taj posao.

“Neki to neće odmah, neki čekaju da kreče, a neki prihvate. U zavisnosti od toga kakvu građani želju izraze, mi praktično tako nastupamo. Najveća gužva nam je pred sezonu, jer takav nam je mentalitet i dešava se da u toku dana imamo sto prijava, rad subotom, nedeljom”, kaže Milan Stančić, iz JKP “stan”

Kako kaže, dimničarski posao je lep, ali i odgovoran, te je poruka svima da na vreme misle o ispravnosti svog dimnjaka, jer ponekad manjak naše pažnje može dovesti do posledica katastrofalne razmere. Najčešći razlozi za redovno održavanje dimnjaka su bezbednost građana i svest o čistijoj ekološkoj sredini.

“Jako je bitno voditi kontrolu dimovodnih kanala jer može doći do samozapalenja. Primetili smo da dobar deo ljudi koristi loše materijale za loženje, iverice, daske sa lakovima i mi moramo da obavljamo češća čišćenja, na nekih mesec dana”, ističe.

Iako se u Srbiji 37 preduzeća bavi čišćenjem dimnjaka, potreba za odžačarima postoji, te se shodno tome procenjuje da našoj zemlji fali oko hiljadu dimničara. Osim što je kreativno i korisno zvanje, u našem narodu postoji i verovanje da kada ugledate odžačara, treba da protrljate dugme i zamislite želju, koja će vam se u najskorije vreme ispuniti.

Izvor: RTV,foto:RTV