U Zrenjaninu se gradi najveći rečni tanker na svetu

66
Foto: Dnevnik.rs

U zrenjaninskom brodogradilištu „Begej Šipjard” izrađuje se najveći rečni tanker na svetu, dužine 135 metara i težine 855 tona, čiji je naručilac naftna kompanija „Šel”.

Rečni tanker će, zbog ogromnih gabarita, biti rađen u dva dela, a porinuće se, kako se planira u brodogradilištu „Šipjard Bomeks 4M” u Perlezu.

U tom brodogradilištu trenutno je zaposleno 160 radnika, a svi angažovani su iz Srbije. Tu su i radnici nekadašnjeg brodogradilišta „Begej” koje je otišlo u stečaj. U planu je da se broj zaposlenih poveća na čak 250, najavljuje direktor brodogradilišta Marko Gudović.

Kompanija „Rubikon Šiping Kompani“ iz Beograda postala je vlasnik imovine brodogradilišta „Begej“ u stečaju 2016. godine, kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca, prihvativši ponudu „Rubikona“ od 96 miliona dinara.

Pored brodogradilišta „Begej”, kompanija „Rubikon” od novembra 2019. godine poseduje i brodogradilište „Bomeks”, koje su takođe kupili iz stečaja. Trenutno u Evropi ne postoji kompanija sa većim kapacitetom za proizvodnju plovila.

Izvor: Dnevnik.rs