Protivgradna zaštita u opštini Kanjiža: Dovoljno raketa, ali nedostaju strelci

51
Foto: Dnevnik.rs

Na području kanjiške opštine uspešno funkcioniše protivgradna zaštita, a u ovoj godini nije bilo štete od ove vrste nepogoda.

Strelci su na gradonosne oblake ove sezone u tri navrata ispalili 14 raketa, a na raspolaganju imaju dovoljno municije za dejstvo, kada je to potrebno.

Stručni saradnik u Odeljenju za privredu i poljoprivredu Opštinske uprave Kanjiža Sabolč Šoti kaže da je pored 20 raketa preostalih od prošle godine, iz opštinske kase dokupljeno još 17, te da je za protivgradnu zaštitu izdvojeno 700.000 dinara.

Šoti podseća da je, na osnovu Zakona o odbrani od grada i Zakona o ministarstvima, potpisan protokol o saradnji između lokalne samouprave i Republičkog hidrometereološkog zavoda radi unapređenja sistema za odbranu od grada i radi unapređenja aktivnosti protiv grada.

– U okviru ove saradnje opština je prošle godine za kupovinu protivgradnih raketa izdvojila značajna sredstva, da bi se dopunio arsenal neophodan za dejstvo protiv gradonosnih oblaka. Devet protivgradnih stanica na području opštine su dobro snabdevene raketama. U ovoj godini nismo imali prijava poljoprivrednika o značajnijim štetama koje je pruzrokovao grad, a u slučaju da do štete dođe, komisija koja je formirana izlazi na teren radi procene štete i prosleđuje nadležnim organima – objašnjava Šoti.

Jedini problem je što od devet stanica na tri nema obezbeđenih strelaca, ali radi se na tome da bi se obezbedile ljudstvom. Problem sa angažovanjem strelaca je delom zbog male naknade koju dobijaju, a delom zbog kriterijuma jer strelci koji se angažuju moraju biti u blizini protivgradnih stanica i moraju biti prisutnih svih 24 sata u toku dana, da prema potrebi mogu pravovremeno dejstvovati, da bi se suprotstavili gradonosnim oblacima i sprečili štetu.