Gerontološki centar u Kikindi počeo prijem novih korisnika

59

Gerontološki centar u Kikindi počeo je prijem novih korisnika, prvi put od početka epidemije virusa korona. Prijem obuhvata strogu proceduru, koja podrazumeva negativan rezultat PCR testa novog korisnika ne stariji od 72 sata, kao i 14-dnevnu izolaciju nakon dolaska u dom.

U kikindskom Gerontocentru do sada nije bilo zaraženih, a situacija se polako smiruje i u samom Severnobanatskom okrugu.

“Jedna od retkih ustanova socijalne zaštite, koja može da se pohvali da od početka epidemije koronavirusa nije imala zaražene ni korisnike, ni zaposlene je Gerontološki centar “Kikinda”. Zbog toga, ali prvenstveno zbog poštovanja protivepidemijskih mera, u toj ustanovi ponovo je dozvoljen prijem novih korisnika, prvi put od marta meseca”, kaže rukovodilac OJ “Novi dom” Gerontološkog centra “Kikinda” Stanislava Žilić.

“Tridesetog jula smo primili prvog korisnika. Uz svu neophodnu dokumentaciju, koja je potrebna za smeštaj, potrebno je doneti i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Kada korisnik dođe u našu ustanovu, 14 dana mora da ide u izolaciju”, ističe.

“U ustanovu su do sada primljena dva nova korisnika. Budući da više od pet meseci nisu izašli iz Domova, a rad sa zaposlenima im je ograničen na minimum, pronalaze se najadekvatnija rešenja da na kvalitetan način provedu vreme”, dodaje Žilić.

“Neko boji, neko hekla, neko štrika. Sami pokušavaju sebe da nađu, prema našim instrukcijama. Mi im pomažemo koliko god možemo, da što lakše prebrode ovo zatvoreno stanje, jer su već jako drugo zatvoreni”, kažu.

Dobri rezultati predstavljaju nadu da će se situacija u budućnosti okrenuti u njihovu korist. Tome u prilog ide i činjenica da se epidemiološka situacija u Severnobanatskom okrugu blago popravlja. Pored zdravstvenih radnika, prema rečima načelnika Severnobanatskog upravnog okruga Nikole Lukača, mnogo posla imala je i sanitarna inspekcija.

“Bilo je oko 120 inspekcijskih nadzora takve vrste. Moram da se pohvalim da se ovde građani pridržavaju propisanih mera. Sanitarna inspekcija do sada nije imala nijednu prekršajnu prijavu za nepridržavanja i neprimenjivanja preventivnih mera”, navodi.

Inspekcije će nastaviti nadzor ugostiteljskih i uslužnih objekata. U Severnobanatskom upravnom okrugu apeluju na građane da nastave da se ponašaju odgovorno, kako bi epidemija što pre postala prošlost