Dovoljno sredstava za dezinfekciju novosadskih škola i vrtića

67
Foto: RTV

Da su pripreme za početak nove školske godine u školama i vrtićima uveliko u toku potvrđuju iz Gradske uprave za obrazovanje, i dodaju da se navedene ustanove pripremaju u skladu sa Stručnim uputstvima o organizaciji i realizaciji obrazovno-vaspitnog rada i Uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih.

Oni navode da su aktivi direktora obavili sastanke te da će svaka škola, u skladu sa zahtevima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, poslati Školskoj upravi u Novom Sadu model organizovanja obrazovno-vaspitnog procesa u skladu s osobenostima škole, a poštujući napred navedene akte.

„Grad Novi Sad je od početka pandemije aktivno pomagao ustanovama obrazovanja i vaspitanja na svojoj teritoriji u dostavi sredstava i opreme za dezinfekciju. Grad će pratiti stanje da bi pružio odgovarajuću dodatnu pomoć u pogledu toga jer je buyetom Grada Novog Sada za 2020. godinu predviđen novac za ustanove obrazovanja koji će škole iskoristiti za nabavku sredstava i opreme za dezinfekciju za početak nove školske godine”, ističu iz Uprave za obrazovanje.

Po njihovim navodima, na zahtev škola, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” od početka pandemije dostavlja potrebne količine sredstava za dezinfekciju površina koje sami proizvode.

Da će Novi Sad biti spreman za početak nove školske godine, potvrdio je i gradonačelnik Miloš Vučević tokom nedavne posete JKP „Stan”, kada je naglasio da će Grad obezbediti svu neophodnu zaštitnu opremu, pre svega misleći na zaštitne maske za zaposlene u školama i na dezinfekciju svih objekata. Gradonačelnik je rekao da se nada da neće doći do pogoršanja epidemiološke situacije te da neće biti potrebe da se vraća onlajn nastava, nego da će se ona održavati kombinovano, i zamolio roditelje za podršku i pomoć.

– Bez roditelja ništa ne može uspeti, oni su u svemu tome neophodni partner jer moramo objasniti svojoj deci zašto moraju da nose zaštitne maske i šta znači fizička distanca – naglasio je Vučević. – Prosto, moramo da naučimo, do dolaska nekog leka, vakcine, da živimo u uslovima u kojima život ne može stati. Bićemo sasvim spremni za predstojeću godinu, obdaništa će biti sva spremna. Uskoro će biti sporovedeno anketiranje, da vidimo koliko će dece krenuti u vrtić od 1. septembra, zbog kapaciteta, da vidimo kako na najbolji, najbezbedniji način da organizujemo rad predškolskih ustanova.

Iz Gradske uprave za obrazovanje navode da očekuju da, nakon konstituisanja Skupštine grada Novog Sada, treba da se održi sednica Koordinacionog tela za bezbednost u školama, i naglašavaju da su nadležnosti svih pojedinačnih subjekata koji se brinu o bezbednosti dece i učenika ostale nepromenjene.

Izvor: Dnevnik.rs