Stanje rezervi krvi u Subotici zadovoljavajuće, povremen nedostatak negativnih krvih grupa

44
Foto: RTV

Stanje rezervi krvi u Opštoj bolnici u Subotici je zadovoljavajuće i stabilno, uz povremeni nedostatak negativnih krvih grupa. Iako je epidemija korona virusa smanjila broj terenskih akcija prikupljanja krvi, to ne sprečava redovne davaoce da dragocenu tečnost daju na samom odeljenju transfuzije, gde je prikupljanje organizovano uz sve mere prevencije i opreza.

Socijalna distanca, maske, stalno dezinfikovanje površina i predmeta. To su novine u poslednjih šest meseci na odeljenju transfuzije u subotičkoj bolnici, a sve ostalo je kao godinama unazad – redovni davaoci na svojim mestima. Upitnici koji se popunjavaju pre davanja sada su dopunjeni sa epidemiološkim pitanjima.

“Mi smo što se odabira davalaca tiče striktni i rigorozni i nismo imali problema. Dobrovoljni davaoci dolaze, mi smo im zahvalni na tome što su nastavili i dalje da dolaze, kako sam rekla na početku naše rezerve su stabilne, nešto malo manje imamo ErHaDe negativnih jedinica krvi,  operativni program nije zbog toga bio odložen, tako da smo jako zadovoljni sa našom trenutnom situacijom”, kaže načelnica odeljenja transfuziologije Opšte bolnice u Subotici dr Anastasija Mrđa.

Zbog pandemije otkazane su akcije planirane na početku pandemije, u školama i na fakultetima, a sve ostale akcije se rade po godišnjem planu i programu.

“Mislim da funkcioniše sve u radu. Nismo imali ni jednu dojavu da je bilo pozitivnih među dobrovoljnim davaocima. Ostavlja se i savetuje se dobrovoljnim davaocima, ukoliko budu imali neke simptome respiratorne infekcije u narednih četrnaest dana, da se obavezno jave na naš broj telefona Službe za transfuziju, da bi te jedinice bile povučene iz upotrebe, tako da, za sada, nismo imali problem”, dodaje ona.

Prikupljanje krvi u bolnici organizovano je svakog dana između sedam i deset časova ujutro.

Izvor: RTV