“Krupara” domaćin izložbe slika i književne večeri

97

Foto: Pixabay

Izložbom slika i književnom večeri koje će se održati u petak, 28. avgusta, u Bačkom Dušanovu od 18 časova, Srpsko književno društvo “Krupara” zatvoriće ovogodišnju likovnu i književnu koloniju, a time i na najlepši način proslaviti deceniju postojanja i uspešnog rada.

Srpsko književno društvo “Krupara” je u protekle dve nedelje bilo domaćin brojnim književnicima, ali i likovnim umetnicima koji su stvarali na, sada već tradicionalnim, likovnim i književnim kolonijama na kompleksu Krupara u Bačkom Dušanovu.

Likovna kolonija je ove godine okupila mlade, ali eminentne umetnike iz Srbije, dok je književna kolonija, koja je prošle godine imala međunarodni karakter, ove godine bila interkulturalnog karaktera, uz učešće književnika koji stvaraju na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina – kaže domaćin Vidak Anđelić.

Među ovogodišnjim učesnicima književne kolonije bili su Zdenka Valent Belić, Joan Baba, Ištvan Besedeš i Vasa Pavković, predstavnici koloplet kultura koje se uzajamno prožimaju i podstiču u Srbiji, a naročito u Vojvodini, dok su na likovnoj koloniji svoje umeće pokazali umetnici Ivana Milev, Vladimir Lalić, Biserka Petrović, Jovana Jarebica i Petar Mošić, čiji radovi su godinama predmet pažnje kako domaće, tako i međunarodne scene, o čemu govore i brojna priznanja, nagrade, kao i kolekcije u kojima se nalaze njihova dela. Radove svih učesnika ovogodišnjih kolonija, publika će biti u prilici da pogleda u petak na izložbi slika i književnoj večeri, kojima će se i zatvoriti ovogodišnja kulturna manifestacija.

Ova godina nam je donela mnogo neočekivanih izazova, koji su u svima nama probudili emocije kojih ranije nismo ni bili svesni i zato je važno da zadržimo prave vrednosti i prikupimo snagu da sačuvamo sve ono što životu daje boju, suštinu, dubinu, ali i preispituje i baca svetlo na probleme koji još uvek postoje. Upravo je ova završna manifestacija i najbolji način da skromno obeležimo deceniju postojanja, tamo gde je sve počelo i gde će nastaviti da traje – poručuje Anđelić.

Srpsko književno društvo “Krupara” počiva na plodotvornom partnerstvu jednog kulturnog udruženja i uglednog komplek­sa Krupara porodice Anđelić, koja sve ove godine pruža podršku mladim stvaraocima, omogućavajući im da stvaraju u netaknutoj prirodi i razvijaju svoju kreativnost kroz interakciju sa drugim umetnicima. U restoranu Krupara se od februara 2010. godine odr­žava veoma uspešna književna tribina koju uređuje i vodi knji­ževnik Đorđe Kuburić, uz učešće više od stotinu znamenitih savremenih književnika, a isto toliko traje i likovna kolonija.

Izvor: www.subotica.com