Do Segedina lagano biciklom uz pomoć IPA programa

61

Foto: Dnevnik (M. Mitrović)

Izgradnja biciklističke staze od mađarskog grada Segedina do severnobanatske varošice Novi Kneževac sa naše strane granice, realizuje se već više godina u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija iz sredstava Evropske unije. Stiglo se do 4.faze izgradnje, za šta je iz kase EU izdvojeno 960.528 evra, a završetkom radova Novi Kneževac i Segedin su u potpunosti povezani biciklističkom stazom.

Opština Novi Kneževac je u ovom projektu partner lokalnoj samoupravi Ujsentivana, pograničnog mesta u Mađarskoj koje je vodeći partner. Od ukupnog buyeta ovog projekta deo koji se odnosi na opštinu Novi Kneževac je 749.802 evra, pri čemu je vrednost građevinskih radova 705.424 evra, a u okviru IPA programa EU obezbveđeno je 637.331,70 evra. Izvođenje radova je povereno Građevinskom preduzeću „Graditelj NS” iz Novog Sada.

Cilj ovog projekta je da obezbedi bezbedniji brži i lakši promet saobraćaja kako vozila tako i biciklista, izgradnjom novih biciklističkih staza na obe strane srpske i mađarske granice. Ova investicija je četvrta faza izgradnje biciklističke staze koja obezbeđuje veću bezbednost u saobraćaju preko granice, kaže menadžerka projekta Čila Oros Urba.

U prethodnim fazama projekta izgrađena je staza od Segedina do graničnog prelaza Đala-Tisasiget, zatim na našem području kroz naselje Đala i deonica do Srpskog Krstura, kao i deonica u Novom Kneževcu. U okviru ove faze projekta sa srpske strane se gradi biciklistička staza u dužini od 8.869,5 metara.

Izivor : Dnevnik