U toku prijava penzionera za odlazak u banju

81

FOTO: Pixabay

U toku je prijava penzionera za odlazak u banju na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju. Poziv je raspisao Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, a prijave traju do 7. septembra.

Republički PIO fond snosi troškove tretmana i smeštaja u banji, a ugovorima sa svakom banjom preciziran je obim terapija koje svaki korisnik može da dobije. Takođe, Pio fond snosi i troškove prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda. Pravo da se prijave imaju svi penzioneri, čija penzija ne premašuje 27.775 dinara.

 Pravo da se prijave imaju svi penzioneri koji primaju penziju od Republičkog PIO fonda, dakle domaći penzioneri, ali i penzioneri koji pored domaće penzije ostvaruju pravo na inostranu penziju, pod uslovom da ne prelazi iznos do 27.775 dinara. Znači, to je iznos penzije koji važi i za domaće i za inostrane penzionere, a svi kod kojih prelazi, nemaju pravo – objašnjava Snežana Marić, direktorka PIO fonda Filijale Subotica.

Zainteresovani penzioneri treba da podnesu prijave u gradskom Udruženju penzionera, koje se nalazi na adresi Save Šumanovića br. 2. Pravo na pratioca imaju slepa lica, kao i porodični penzioneri, odnosno deca koja ostvaruju pravo na porodičnu penziju, ali nisu radno sposobna. Pri prijavi je potrebno poneti penzijski ček i medicinksu dokumetaciju, koju penzioneri već poseduju, dodaje Marić.

Treba da podnesu penzijski ček zbog visine penzije koja je uslov da bi otišli u banju i treba da podnesu medicinsku dokumentaciju, ali onu postojeću. To znači da penzioneri ne treba da idu kod lekara po novu dokumentaciju, već da donesu onu koju trenutno imaju. Nama to služi da ih ne bismo poslali u kontraindikovanu banju, nego tamo gde će im odgovarati, da se osećaju lepo i prijatno i da se vrate zadovoljni – poručuje Marić.

Subotička Filijala poslaće 358 ljudi na rehabilitaciju, odnosno iz Subotice 268, Bačke Topole 67 i Malog Iđoša 23.

Izvor : subotica.com