Zgrada MZ u Kovilju u novom ruhu do kraja septembra

67

FOTO: Pixabay

Građevinski radovi u zgradi mesene zajednice u Kovilju biće završeni 27. septembra, umesto do 27. avgusta, kako je prvobitno planirano.
kovilj

U odluci o izmeni ugovora navedeno je da je rok pomeren zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa. Osim toga, budući da su se pojavili i nepredviđeni radovi, rekonstrukcija objekta, u ulici koja ime nosi po čuvenom intelektualcu, doktoru pravnih nauka, novinaru i pesniku Lazi Kostiću, koštaće 14,9 miliona dinara bez PDV-a, umesto prvobitno ugovorenih 12,9 miliona.

Investiciono održavanje objekta je krajem marta na tenderu Gradske upravu za imovinu i imovinsko-pravne poslove, povereno grupi ponuđača, beogradskim firmama „Tesla sistemi” i „Modular”, koje će prilikom obnove morati da se pridržavaju konzervatorskih uslova i mera, koje je odredio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Lokalna samouprava je u kući u Ulici Laze Kostića 70 smeštena od sredine pedesetih godina prošlog veka. Objekat je najverovatnije sagrađen sredinom ili krajem 19. veka, a po svedočenju meštana Kovilja, pre nacionalizacije, tu je živeo seoski lekar s porodicom.

Kako se može primetiti iz predmera radova, koje su sastavni deo tenderske dokumentacije, planirana je rekonstrukcija krova, fasade, ali i unutrašnjosti objekta, te zamena stolarije, podova, kao i sređivanje oluka, gromobrana i elektroinstalacija. Osim toga, elementi malterske plastike – fasadni ukrasi – biće obnovljeni upotrebom čeličnih šablona, koje će odobriti konzervatori. Planirano je postavljanje nove termo i zvučne izolacije, kao i izrada horizontalne hidroizolacije preko betonske podloge.

U sklopu rekonstrukcije kuće predviđena je i izrada spuštenog plafona, a na prozore na uličnoj fasadi biće montirane aluminijumske roletne, dok će na unutrašnjoj strani biti ugrađene potprozorske klupice od PVC-a.

Odabrani izvođač će morati da nabavi i ugradi pragove na vratima i parket od prvoklasnog hrastovog drveta, a projektant je predvideo postavljanje zidnih i podnih keramičkih pločice prve klase, domaćeg proizvođača. Stolarskim radovima obuhvaćena je restauracija ajnfort kapije, svih prozora i vrata, kao i nabavka i ugradnja novih drvenih dvokrilnih vrata i prozora.

Stara rasveta u objektu će biti zamenjena novom, a planirana je i ugradnja novog sistema za detekciju požara.

Izvor : dnevink