Velika Gospojina – slava crkve sa dva tornja

81

Praznik majki i dece u narodu poznat kao Velika Gospojina je dan kada se Presveta Bogorodice uznela na nebo. Hram sa dva tornja u Pančevu, nosi ime ovog praznika koji je ujedno i njegova slavu.

Dvadeset osmog avgusta Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Uspenje Presvete Bogorodice. Na ovaj dan žene idu na pričest, jer se on  smatra praznikom žena i majki. Ovaj praznik je slava istoimenog hrama sa dva tornja u Pančevu. Ekipa Dunav televizije ispratila je kako je protekla ovogodišnja liturgija.

Majka Božja nadživela je sina, nastavila njegovu misiju i bila svedok mnogih slavnih događanja. Do kraja života živela je u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Svetouspenska ili „crkva sa dva tornja“ više od dva veka simbol je grada Pančeva. Starešina Hrama ispričao nam je po čemu je on toliko poseban.

U nekim krajevima smatra se da je u periodu između dve Gospojine, Velike i Male, najbolje brati lekovito bilje kojim se leče razne bolesti. U čitavoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori jer veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi Veliku Gospojinu kao svoju slavu.

Foto: Dunav televizija