Novi tvrđava teatar u Vili Stanković od 4. do 8. septembra

74

Foto: Pixabay

Festival “Novi tvrđava teatar” biće organizovan od 4. do 8. septembra na otvorenim terasama Vile “Stanković” u Čortanovcima. Termin ovogodišnjeg festivala, zbog aktuelne epidemije, pomeren je iz svog uobičajenog letnjeg termina u jesenji.

“Ove godine se naš festival odigrava pod sloganom ‘Odbrana zagrljaja’, jer, vidite, zagrljaj su proglasili najvećom opasnošću i da moramo da se udaljimo od čoveka i nema više ljubi bližnjega svoga, nego beži od bližnjega svoga, pa smo mi odlučili da drugačije razgovaramo”, izjavila je umetnička direktorka Festivala Vida Ognjenović na konferenciji za novinare u Novom Sadu, povodom najave ovogodišnjeg Festivala.

“Novi tvrđava teatar” biće otvoren premijernom izvedbom predstave “Upotreba čoveka” po romanu Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Borisa Liješevića i Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića. Ova predstava nastala je u koprodukciji festivala “Novi tvrđava teatar” (Novi Sad), Novosadskog pozorišta, festivala Grad teatar (Budva) i East West centra (Sarajevo). Reprizno izvođenje “Upotrebe čoveka” biće na poslednjem festivalskom danu, 8. septembra.

“Zbog korone i zbog zagrljaja morali smo da smanjimo repertoar, imamo tri predstave i ne kažem – svega tri predstave, već imamo tri odlične predstave”, rekla je umetnička direktorka.

Na repertoaru je, osim “Upotrebe čoveka”, 5. i 6. septembra, predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház , čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski. Predstava ” Oleanna “, koju izvode studentkinje master studija Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, u klasi Vide Ognjenović, na repertoaru je 7. septembra.