Rekonstrukcijom objekata u Vrbasu do povećanja energetske efikasnosti

106

Foto: RTV Pančevo

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, u saradnji sa Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije, objavilo je poziv za podnošenje ponuda za nabavku i ugradnju postrojenja i opreme za energetsku sanaciju i rekonstrukciju šest objekata u Vrbasu, te isto toliko u Kruševcu i pet objekata u Užicu.

Vrbas je izabran jer je jedna od vodećih opština u Srbiji kada je reč o energetskoj efikasnosti. Ova opština dobila je i vrednu donaciju švajcarske Vlade za dalje unapređenje energetske efikasnosti.

Nekadašnji predsednik Privremenog organa opštine Vrbas, a sadašnji zamenik predsednika opštine Milan Glušac rekao je da je projekat eenergetske efikasnosti u ovoj opštini započet još 2013. godine, u saradnji sa Vladom Srbije i Vladom Švajcarske.

“Tada je kontaktirano oko 60 opština, a važno je istaći da je opština Vrbas i danas ostala u tom projektu, zajedno sa još tri opštine”, rekao je Glušac. “Opštine će dobiti ukupno 1,6 miliona švajcarskih franaka za optimizaciju javnih objekata”.

Vrbas se odlučio da taj novac bude uložen u škole i predškoslske ustanove, ističe Glušac, te je poziv upućen ponuđačima koji imaju ozbiljne ponude kada je reč o sanaciji i rekonstrukciji tih objekata. On dodaje da je i pre 2013. godine postojala Kancelarija za energetiku i još tada imali razvijeni sistem katastra javne rasvete, koji nije imao niko u Srbiji.

“U svakom momentu smo znali koja bandera koliko troši određeno trafo polje, a u prethodnom periodu smo imali puno problema sa javnom rasvetom, te smo ušli u javno-privatno partnerstvo i time smo javnu rasvetu zamenili efikasnom LED rasvetom umesto neefikasne živine rasvete, koja je bila veliki potrošač, te sada imamo uštedu od 85 odsto- rekao je Glušac”. “Ulazimo i u javno- privatno partnertsvo kada je u pitanju sama gasifikacija kotlarnica o kome brine JKP „Standard”. Naša imlementacija bila je zanimljiva i opštinama u regionu čiji predstavnici su dolazili u posete, do vodovoda, pa do svakog segmenta života, uspeli smo da napravimo uštede u energetskoj efikasnosti, pa i na samoj zgradi Opštine”.

Vrbas je i svrtsan u 6.200 gradova Evrope koji koriste energetske mere i koji smanjuju uticaj efekta staklene bašte.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu završiti sa kompletnom rekonstrukcijom škola i predškoslkih ustanova, a važno je i da smo dobili podršku od Vladine kancelarije da rekonstruišemo i dve škole u Vrbasu kada je u pitanju energetska efikasnost”, kaže Glušac.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu završiti sa kompletnom rekonstrukcijom škola i predškoslkih ustanova, a važno je i da smo dobili podršku od Vladine kancelarije da rekonstruišemo i dve škole u Vrbasu kada je u pitanju energetska efikasnost”, zamenik predsednika opštine Milan Glušac
Do sada je u Vrbasu rekonstruisana jedna škola i dve predškolske ustanove, koje su sada energetski efikasne.

“Kompletna tenderska dokumentacija je dostupna za preuzimanje na švajcarskoj veb stranici za javne nabavke SIMAP. Rok za podnošenje ponuda je 22. oktobar 2020. godine do 11 časova”, navodi se u pozivu ministarstva.

Priprema ovog projekta i tenderskog pravilnika, te izbor partnera, trajao je duže vremena, a opština Vrbas je izabrana među 60 konkurentskih lokalnih samouprava.

M. Stakić

Izvor: Dnevnik