Mihajlovićeva: Izgradili smo kuće za 200 romskih porodica, nastavljamo da unapređujemo njihov položaj

64

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je danas Prokuplje sa Semom Fabricijem, šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, i uručila ključeve socijalnih stanova za 12 romskih porodica.

Mihajlovićeva je ovom prilikom poželela sreću svim porodicama i izjavila da su u prethodne dve godine zajedno sa EU napravljeni stanovi za više od 200 porodica, odnosno hiljade Roma i Romkinja su rešile svoje stambeno pitanje.

“Važno je i ono što ćemo raditi dalje. Zahvaljujem gradonačelniku koji se odazvao pozivu da kuće opremimo zajedno. Nastavljamo i sa novim projektom iz nove IPA, vrednim oko 60 miliona evra, od toga 20 miliona evra opredeljeno je za socijalno stanovanje, ne samo za Rome, već i žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, mlade parove”, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je rekla da je važno da učinimo da uslovi života budu jednaki za sve.

“Svi smo jednaki i razlike među nama nema, ali u realnom životu to često nije tako i ima mnogo problema koje pokušavamo da rešimo. Povećali smo broj romske dece i studenata koji se školuju, smanjili smrtnost romske dece. Nastavićemo da gradimo nove kuće i stanove, ali i da se više uključimo u borbu protiv stereotipa koji postoje prema Romima i Romkinjama“, rekla je Mihajlovićeva.  

Potpredsednica Vlade osvrnula se i na drugi važan projekat u ovom kraju, a to je novi auto-put Niš-Merdare-Priština.

“Tender će biti objavljen u oktobru, novac je obezbeđen, kroz grant 40 miliona evra, 100 miliona evra kroz ugovor sa Evropskom investicionom bankom i 80 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Plan je da sledeće godine u martu započnemo radove na prvoj deonici od Niša do Pločnika. To je važno za nova radna mesta, za nove investitore i bolji život. Da učinimo da komunalna i putna infrastruktura budu dostojne svih građana naše zemlje”, zaključila je Mihajlovićeva.

Sem Fabrici čestitao je svim porodicama koje će danas započeti novi život u stanovima koje su dobili, rekavši šta su četiri glavne tačke ovog projekta.

“Prvo je inkluzija, s ciljem da romsku zajednicu kao najveću etničku manjinu i najviše diskriminisanu uključimo u društvo. Potom borba sa fundamentalnim problemima Roma, a to su stanovanje, obrazovanje i zaposlenje. Danas smo im obezbedili krov nad glavom. Treća stvar je održivost, a poslednja partnerstvo, koje sa Srbijom imamo godinama unazad i posebna zahvalnost potpredsednici Mihajlović na tome. Iz EU smo investirali 30 miliona evra bespovratnih sredstava za inkluziju Roma”, rekao je Fabrici.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović zahvalio je potpredsednici Vlade i ambasadoru EU na razumevanju za rimsku zajednicu i pomoć koju su omogućili.

“Izmenili smo plan detaljne regulacije sa namerom da se neformalno romsko naselje pretvori u uređeno, legalizovano naselje. Veliki i važan projekat zahvaljujući kojem će 68 ljudi biti smešteno u ovih 12 kuća, od toga 45 dece. Čestitam svima na useljenju, a mi kao grad ćemo sa lokalnim preduzetnicima pomoći da se kuće opreme”, rekao je on.

Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga, izjavio je da su prethodni meseci bili značajni za ovaj okrug.

“Otvoren je put Blace-Beoljin, rehabilituje se auto-put kod Merošine, danas dodeljujemo ključeve romskim porodicama, a uskoro će krenuti i izgradnja auto-puta od Niša do Merdara, koji će omogućiti bolji život građanima Toplice i njihov ostanak ovde. Hvala predsedniku Srbije i potpredsednici Vlade što pomažu naš kraj”, rekao je on.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, izjavio je da mu je drago što će 45 mališana naći svoj dom u ovim kućama.

“Veliki dan za romsku zajednicu u Prokuplju. Ove kuće znak su snažne posvećenosti Srbije, na čelu sa predsednikom Republike, u procesu integracije Roma i unapređenja njihovog položaja, socijalna politika koju Vlada Srbije i vodi. Mi smo građani Srbije, ali i Evrope, i verujem da će se podrška EU Romima nastaviti i u daljem periodu kada je inkluzija naše zajednice u pitanju”, rekao je Nakić.

Foto: mgsi.rs