Istraživanje: Kad bi izbori bili u nedelju – za SNS 59,1

60

Kada bi se izbori u Srbiji održavali u nedelju, rezultati se ne bi mnogo razlikovali u odnosu na one od 21. juna, pokazuje prvo postizborno istraživanje rejtinga agencije Faktor plus. SNS bi imala natpolovičnu većinu ili 59,1 odsto podrške birača.

Na drugom mestu i ovoga puta bila bi koalicija SPS/JS sa devet odsto glasova, a preko cenzusa prešao bi još samo Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, koji bi osvojio 5,1 odsto.

Pritom, prenose beogradski mediji istraživanje Faktora plus, kada se kaže cenzus, misli se i na stari od pet i novi od tri procenta.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaž da SNS i dalje dobro stoji, slično kao i na izborima.

„Naprednjaci su u tvrdili biračko telo, socijalisti imaju nesto manje nego 21. juna, dok je Šapićev SPAS malo jači“, navodi Pejić za beogradske medije.

Prvi put posle dužeg vremena nekadašnje konstitutivne stranke Saveza za Srbiju stavljene su u istraživanje samostalno.

„Iz SzS se izdvaja malo Ðilasova Stranka slobode i pravde, ali neznatno“, kaže Pejić.

Na eventualnim izborima u nedelju ŠP bi imala 3,1 dosto glasova, Narodna stranka Vuka Jeremića 2,3, slede Dveri sa dva odsto.

„Prostim sabiranjem ove stranke imaju više nego što bi imale ka SzS. Izgled da su shvatile da ujedinjenjem gube glasove“, rekao je Pejić i dodao da ako pogeldamo ono što se dogodilo u Crnoj Gori, možda to i nije loše.

Njaveće iznenađenje, ističe Pejić, je to sto Demokratske stranke u istraživanju nema.

„Radim istraživanja od 1996. godine i nikada se ovo nije dogodilo. Za DS ovo je poražavajuće i opasno po opstanak. Moraju da se probude, revitalizuju i srede situaciju u kojoj su“, ocenjuje Pejić i dodaje da postoji rezervoar glasova od 10 do 15 odsto koji čeka jednu takvu stranku, ali ti glasovi treba da se zasluže.

Kada je reč o izlaznosti, na izbore u nedelju izašlo bi 47 odsto ispitanika, 31 odsto ne bi, a 21 odsto nema stav.

Foto: Tanjug